Ana Sayfa Spor 7 Ağustos 2024 38 Görüntüleme

Cinsiyetçi saldırıya uğrayan Cezayirli boksör Khelif finale yükseldi

Paris Olimpiyatları sırasında farkında olmadan kendisini bir cinsiyet tartışmasının içinde bulan Cezayirli boksör Imane Khelif, finale yükselerek en azından gümüş madalya almaya hak kazandı.

25 yaşındaki Cezayirli sporcu, yarı finalde Taylandlı Janjaem Suwannapheng’i Roland-Garros stadyumunda şenlikli ve coşkulu bir kalabalığın önünde hakemlerin oybirliğiyle aldığı kararla puanla yendi. 

Khelif , finalde Çinli Yang Liu ile cuma günü TSİ 19.50’de karşılaşacak.

Çeyrek final zaferinin ardından gözyaşlarına boğulmasına rağmen, bu kez zaferini sevinçten zıplayarak kutlayan Khelif, tribünlerdeki arkadaşlarını ve ailesini kucaklamak için koştu.

Khelif ringe, Philippe-Chatrier salonunun dört bir köşesinde Cezayir bayrakları açmış olan seyircilerin büyük desteğiyle çıktı. “Imane, Imane” çığlıkları üç raunt boyunca ona eşlik etti.

UOK tarafından desteklenen Khelif , üç yıl önceki Tokyo’dan sonra ikinci Olimpiyat Oyunlarında yarışıyor. Khelif , şimdiye kadar herhangi bir eleştiriye maruz kalmadan çok sayıda kadın boks turnuvasına katıldı.

Testin uygunluğu konusunda hiçbir şüphe yok

Paris Oyunlarında patlak veren tartışma, Uluslararası Boks Federasyonuna (IBA) göre, cinsiyetini belirlemek için yapılan bir testi geçemediği gerekçesiyle Mart 2023’te Yeni Delhi’de yapılacak Dünya Şampiyonasından dışlanmasından kaynaklandı.

Olimpiyat dünyası tarafından tanınmayan bir organ olan IBA, ne tür bir test yapıldığını belirtmeyi reddederken, bunun testosteron seviyelerinin analizi olduğunu da reddetti.

Uluslararası Olimpiyat Komitesine (UOK) göre, testin uygunluğu konusunda hiçbir şüphe yok ve Khelif kadınlar turnuvasına katılabilir. Ancak Yeni Delhi’de dışlanması, ilk turdaki rakibi İtalyan Angela Carini’nin maçtan birkaç saniye sonra çekilmesiyle yeniden gündeme geldi.

Kurumlar “yanlış bir tartışmayı” kınadı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de olaya müdahil oldu ve “eşit şartlarda olmayan dövüşü” kınadı. 

Birçok dernek de, muhafazakâr çevreler tarafından yürütülen “yanlış bir tartışmayı” kınadı.

Başka bir kategoride yarı finallere katılmaya hak kazanan Tayvanlı Lin Yu-ting de kendisini benzer bir tartışmanın içinde buldu. Tayvanlı boksör, bugün finale yükselmek için mücadele edecek.

UOK ise her iki boksöre de desteğini defalarca yineledi. (Ajans Bizim)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster