Ana Sayfa Gündem 7 Ağustos 2024 47 Görüntüleme

Hastanenin hasar tespit sonuçları iki yıldır açıklanmadı

Sivil toplum örgütleri, 6 Şubat depremlerinin ardından Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nden alınan hasar tespiti numunelerinin sonuçlarının 18 aydır açıklanmamasını eleştirerek yetkililerden acil açıklama talep etti

Sivil toplum örgütleri, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nden 6 Şubat depremlerinden sonra hasar tespiti için alınan numune örneklerinin sonuçlarının açıklanması çağrısında bulundu. Amed Sağlık Platformu, Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği (DMS) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), deprem sonrası hasar tespit çalışmaları için alınan karot (numune) örneklerinin sonuçlarının 18 aydır açıklanmadığını belirtti. Bu duruma dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır Tabip Odası’nda bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bileşenleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve sağlık emekçileri katıldı. Toplantı salonunda “Deprem değil tedbirsizlik öldürür” pankartı asıldı.

Sağlık Kurumları Afetlere Dayanıksız

Toplantıda, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Mehmet Nur Ulus, sağlık kurumlarının depremlere dayanıksız olduğunu belirtti. Ulus, afet öncesi hazırlıksızlığın, afet sırasında ve sonrasında işlevsel olması gereken sağlık kurumlarının yıkılması ve ağır hasar almasıyla açıkça görüldüğünü ifade etti. Mereş merkezli depremde Türkiye genelinde 11 hastane, 66 Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve 9 diğer sağlık kurumunun yıkıldığını, 15 ASM ve 10 hastanenin ise ağır hasar aldığını hatırlattı. Ayrıca, İskenderun Devlet Hastanesi Eski Binası ve Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yıkılanlar arasında olduğunu, yeni yapılmış şehir hastaneleri ve üniversite hastanelerinin de yıkıldığını belirtti. Ulus, sismik izolatör içeren Elbistan ve Dörtyol devlet hastanelerinin ayakta kalmasının ders niteliğinde olduğunu vurguladı.

Hastanenin Karot Sonuçları Açıklanmıyor

Deprem sonrasında Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ile ilgili hasar tespiti için alınan karot örneklerinin sonuçlarının hala açıklanmadığını kaydeden Ulus, “Hastane binalarıyla ilgili güçlendirme ve benzeri bir işlem de yapılmadığını öğrendik. Diyarbakır Tabip Odası ve SES Diyarbakır şubesi olarak en son bu iki hastane için 19 Mart tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü’ne yazılı olarak hasar tespiti ve karot inceleme sonuçlarının tarafımıza iletilmesi talebinde bulunduk. Ayrıca yüz yüze görüşmelerde de sözlü olarak karot inceleme raporlarını istedik. Bize cevapları hem yazılı hem de sözlü olarak incelemenin devam ettiği ve sonuçlarının netleşmediği yönündeydi. Depremin üzerinden 18 ay geçti. 18 ay içerisinde bu iki hastanenin karot inceleme sonuçlarının çıkmamış olması bilime aykırı. ASM ve 112 istasyonu olan yapıların hasar tespit sonuçları çıkmış, ama bu iki hastanenin sonuçlarının çıkmadığına inanmamızı istemelerini kabul etmiyoruz” dedi.

Sorularımıza Cevap Verilmesi Gerekir

Ulus, taleplerini sıralayarak, “Deprem ve benzeri afetlerde şifa aradığımız mekanlar olan hastane binalarının sağlam olması sağlık hizmetinin devamlılığı açısından çok önemlidir. Olası bir felakette teknik ve bilime aykırı iş ve işlemler yapan idarecilerin sorumlu olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu sorumluluğun altında kalkamayacak karar-kararsızlıklarını da kabul etmiyoruz. Türkiye’de yaşanan derin ekonomik kriz ve Maliye Bakanlığı’nın tasarruf tedbirlerinin yansımalarını mı yaşıyoruz? Bu sorumuza da cevap verilmesi gerekir. Sağlıkta tasarrufun ölüm demek olduğunu tekrardan hatırlatıyoruz. Bu iki hastanemizin karot tespit sonuçlarının ivedi bir şekilde kamuoyuna açıklanmasını ve bu sonuçlara göre iş ve işlemler yapılmasını tekrardan hatırlatıyoruz” diye konuştu. (MA)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster