Ana Sayfa Gündem 9 Ağustos 2024 51 Görüntüleme

HRW ve İFÖD: Erişim engelleri ifade özgürlüğünü tehdit ediyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü ile İfade Özgürlüğü Derneği, Instagram'a getirilen erişim engeliyle milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini kaydetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2 Ağustos’ta Instagram’a yönelik getirdiği erişim yasağına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, Instagram’a erişim engelinin keyfi olduğu belirtilerek, bu kararın milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim haklarını ihlal ettiği vurgulandı.

Cesur adımlar atılmalı

HRW ve İFÖD, erişim engelinin derhal kaldırılmasını talep ederken, sosyal medya platformlarına da hükümetin engelleme kararlarına karşı “cesur adımlar atmaları” çağrısında bulundu. Açıklamada, sosyal medya şirketlerinin, kullanıcılarının ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkını korumak için hükümetlerin keyfi engelleme kararlarına karşı güçlü bir duruş sergilemeleri gerektiği belirtildi. Ayrıca, Deutsche Welle ve Voice of America gibi haber platformlarının Haziran 2022’den beri süresiz olarak erişime kapalı olduğu hatırlatıldı ve İFÖD’ün tespitine göre Türkiye’de Mart 2024 itibarıyla bir milyondan fazla web sitesinin engellendiği bilgisi paylaşıldı. Wattpad ve Roblox’a yönelik erişim engelleri de açıklamada eleştirildi. (MA)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster