Ana Sayfa Gündem 12 Ağustos 2024 36 Görüntüleme

Cezaevinde Kürtçe konuşma ve sarılmaya yasak

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'ni ziyaret eden avukat Fadıl Tay, tutukluların aile fertlerine sarılmaları ve telefonda Kürtçe konuşmalarına yasak getirildiğini söyledi
Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan ihlaller devam ediyor. 8 Ağustos’ta cezaevindeki tutuklularla görüşen Şırnak Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi avukat Fadıl Tay, yaşanan ihlalleri anlattı. Cezaevi müdürünün değişmesi sonrası yaşanan ihlallerin arttığını söyleyen Tay, tutukluların telefon görüşmesinde aileleriyle Kürtçe konuşmasının yasaklandığını belirtti. 
 
Mezopotamya Ajansına konuşan Fadıl Tay, “8 Ağustos’ta siyasi ve adli tutuklularla görüşme gerçekleştirdik. Cezaevi müdürünün değişmesiyle birlikte saldırıların ve ihlallerinin artığını ifade ettiler” dedi. Tutukluların cezaevi müdürünün kendilerine “Telefon görüşmelerinde ailelerinizle Kürtçe konuşmayacaksınız” dediğini  paylaşan Tay, “Bu anayasaya aykırıdır. Cezaevi kanuna aykırılıktır. Onların bunu uygulama gibi bir hakları yok. Bu uygulama tek başına bir işkencedir” ifadelerini kullandı.

“Savcılığa başvurdum, ‘böyle bir kanun yok’ dedi”

Avukat görüşlerinde kalem ve evrakların bulundurulmasının da engellendiğini aktaran Tay, tutukluların açık görüşte aile fertlerine sarılmasının da yasaklandığını belirterek şunları söyledi: “Cezaevi müdürü tutuklulara ‘Uyuduğunuzda koğuştaki ışığı kapatmayacaksınız ki biz görelim ne yapıyorsunuz’ demiş. Bu da kanunları ayaklar altına almaktır. Bununla da sınırlı kalmamışlar ‘Ailelerinizle yaptığınız görüşmelerde sarılmayacaksınız’ denilmiş. Bu insanlık dışı bir uygulama. Görüşe giden avukatlar da hiçbir evrak ve kalemle içeriye giremiyor. Bunların hepsi tamamıyla keyfidir. Ben de bu uygulamayla karşılaştım. Savcılığa başvurdum, ‘böyle bir kanun yok’ dedi”
Baronun 13 Ağustos’ta cezaevine giderek detaylı rapor hazırlayacağını dile getiren Tay, “Tutukluların aktarımlarını cezaevi yönetimiyle görüşeceğiz. Gereken yerlere başvurularımızı yapacağız. Bu uygulamalar 1990’lı yılları akıllara getiriyor. O yıllarda tutuklulara, ‘Türkçe konuş çok konuş’ diyorlardı. Şimdi bu uygulamalarda bu politikaların bir devamıdır” (MA)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster