Ana Sayfa Gündem 17 Ağustos 2024 48 Görüntüleme

Başörtüsü İhlali İddiası: İran’da polis kurşunuyla bir kadın felç kaldı

İran polisi, başörtüsü ihlali gerekçesiyle aracına el koyma girişiminde bulunduğu Arezou Badri'yi vurdu. Badri, şu anda yürüyemiyor ve sıkı güvenlik altında bir hastanede tutuluyor.

İran polisi, geçen ay Hazar Denizi kıyısındaki bir yolda hızla uzaklaşmaya çalışan 31 yaşındaki Arezou Badri’ye ateş açtı. Aktivistlere göre, Badri daha önce İran’ın başörtüsü yasasını ihlal ettiği için polisin aracına el koyma emri vardı. Şu anda yürüyemeyen Badri, iki çocuk annesi ve bir polis hastanesinde tedavi görüyor. 

“Kadınlara Karşı Bir Savaş”

New York merkezli İran İnsan Hakları Merkezi İcra Direktörü Hadi Hayemi, durumu değerlendirerek, “Polisin öldürmek için ateş etmesine izin verilen en ciddi suça yükselttiler. Bu gerçekten de kadınlara karşı bir savaş” dedi.

Polise Göre ‘Dur Uyarısına Uymadı’

Olay, İran’ın kuzeyindeki Mazandaran eyaletinde bir sahil yolunda, 22 Temmuz günü saat 23:00 sularında gerçekleşti. İran devlet ajansı IRNA, polis Albay Ahmed Amini’nin devriye memurlarının renkli camlı bir araca durmasını emrettiğini, ancak aracın durmadığını belirtti. Aktivistlere göre, polis Badri’nin aracının lastiklerine ateş ettikten sonra araca ateş etmeye devam etti; kurşunlardan biri Badri’nin akciğerini deldi ve omurgasına zarar verdi. Polisin Badri’nin aracını neden durdurduğu belirsizliğini koruyor, ancak aktivistler bunun başörtüsü ihlali nedeniyle olduğunu düşünüyor. Olayla ilgili bir polis kamerasının varlığı ise bilinmiyor.

Hastanede Sıkı Güvenlik Önlemleri

Aktivistler, Badri’nin Tahran’daki bir polis hastanesinde sıkı güvenlik altında tutulduğunu, ailesinin ziyaretlerinin kısıtlandığını ve fotoğraf çekmelerinin engellendiğini söylüyor. Başörtüsü konusu, 2022 yılında Mahsa Emini’nin ölümünden sonra gösterilerin odak noktası haline geldi. Emini’nin ölümü, aylarca süren protestolara ve 500’den fazla kişinin ölümüne yol açmıştı. (Ajans Bizim)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster