Ana Sayfa Gündem 18 Ağustos 2024 32 Görüntüleme

Kürt Siyasetçi Tarık Ziya Ekinci Diyarbakır’da son yolculuğuna uğurlandı

Kürt siyasetçi ve tarihçi Tarık Ziya Ekinci, Diyarbakır’da düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Törende, Ekinci’nin Kürt meselesi ve demokrasi mücadelesindeki katkıları vurgulandı.

15 Ağustos’ta İstanbul’da yaşamını yitiren tarihçi ve Kürt siyasetçi Tarık Ziya Ekinci, Diyarbakır’da düzenlenen geniş katılımlı bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. 99 yıllık yaşamı boyunca Kürt meselesi ve Türkiye’de demokrasi mücadelesine büyük katkılarda bulunan Ekinci’nin cenazesi, memleketi Diyarbakır’a getirildi ve Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Semti’nde bulunan Şehitlik Camii’nde düzenlenen cenaze namazının ardından Şehitlik Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Cenaze törenine, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Ekinci’nin eşi Perihan Ekinci, kardeşleri Emin ve Tahir Ekinci, ailesi ve sevenleri, milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi partiler ve çok sayıda kişi katıldı. Diyarbakır ve Mardin belediye eş başkanlarının da bulunduğu törende, Ekinci’ye duyulan saygı ve özlem dile getirildi.

Bakırhan: “Bir Tarık Abi’den bahsediyoruz”

Törende konuşma yapan Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan, Ekinci’nin Kürt meselesindeki önemli rolüne vurgu yaptı. Bakırhan, “Tarık abi Kürt meselesinin bir özetidir, bir resmidir. Tarık abi davasına sahip çıkan, Kürt meselesinin demokratik yollarla çözülmesini isteyen her onurlu Kürt gibi işkence gördü, cezaevi gördü, mücadele etti. Yılmadan Kürt halkının demokratik hak ve özgürlüklerinin gerçekleşmesi için ömrü boyunca mücadele etti,” dedi. Ekinci’nin hasta yatağında bile Kürt halkının direnişini yakından takip ettiğini belirten Bakırhan, “Hasta yatağında bile, Amed Newrozunu izleyen, Amed Newrozunun görkemli duruşundan duygulanan, etkilenen bir Tarık abiden bahsediyorum. Son nefesini vermeye yakın bir zamanda bile Amed Newrozundan gurur duyan, sevinç gözyaşları döken, Amed halkının direnişini, duruşunu önemseyen bir Tarık Abi’den bahsediyoruz,” ifadelerini kullandı.

Bakırhan, konuşmasının devamında Ekinci’nin Kürt meselesi için verdiği mücadelenin önemine dikkat çekerek, “Biz de buradan Tarık abiye söz veriyoruz, emin olun sizin başlattığınız, uğrunda büyük bedeller ödediğiniz Kürt meselesinin demokratik çözümünü, adaleti, eşitliği bu topraklarda sağlayıncaya kadar, bayrağınızı onurluca taşıyıp, düşürmeden mücadeleye devam edeceğiz,” dedi. Ayrıca, Ekinci’nin failli meçhul cinayet gören bir aileden geldiğini hatırlatarak, “Tarık abi aynı zamanda failli meçhul cinayet gören bir aileden geliyor. Kardeşi Yusuf Ekinci de failli meçhul döneminde katledildi. Bu vesile ile Yusuf Ekinci şahsında faili meçhullerde yaşamını yitiren bütün arkadaşlarımızı, yoldaşlarımızı ve canlarımızı saygı ve minnetle anıyorum. Bu topraklar bir gün Yusuf Ekinci ve Tarık abinin mücadelesini verdiği barışı ve demokrasiyi görecektir. Bu sözü veriyoruz. Hepimizin başı sağolsun, ailenin ve Kürt halkının başı sağolsun,” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Tanrıkulu: Tarık Bey ve ailesi çocukluğumuzda, hafızamızda bir efsane olarak kaldı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da törende yaptığı konuşmada, Tarık Ziya Ekinci’nin kişisel tarihindeki yerini anlattı. Tanrıkulu, “Değerli büyüğümüz Tarık Ziya Ekinci’nin Diyarbakır’daki cenaze törenine katıldık. Tarık Ziya Ekinci’nin kişisel tarihimizde de özel yeri var, ailesinin özel bir yeri var. Çocukluğumuzda evlerine gitmişliğimiz ve yeğenleriyle beraber büyüyüp, çocuklarıyla arkadaşlık yaptık. Tarık Bey ve ailesi çocukluğumuzda, hafızamızda bir efsane olarak kaldı. O yaşamlar, bizim şekillenmemizde, gelişimimizde büyük yol gösterici oldu. 99 yıllık yaşamı, bu toprakların tarihidir. Bir hafızanın, bir cesaretin, bir kararlılığın, bir entelektüel birikimin tarihidir. Yaşamı el verdiği müddetçe halkının hakları için, Türkiye’de demokrasi için, eşitlik için, adalet için, demokrasi için mücadele etti. Bir kez daha ailesine, yakınlarına, dostlarına başsağlığı diliyorum, halkımıza başsağlığı diliyorum, Türkiye’ye başsağlığı diliyorum; hepimizin başı sağ olsun,” dedi.

Ekinci’nin vefatı, ailesi ve sevenlerinin yanı sıra Kürt siyasetinde ve Türkiye’de geniş yankı uyandırdı. Cenazeye katılanlar, Ekinci’nin bıraktığı mirası ve mücadelesini sürdürme sözü vererek, onu son yolculuğuna uğurladı.

 

(Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster