Ana Sayfa Gündem 19 Ağustos 2024 35 Görüntüleme

Halay çektiği için tutuklanan askerin ailesi: “Ne olursa olsun Kürtler, Kürtçe müzikler çalıp halaylarını çekecekler”

İstanbul'da Kürtçe halay çektikleri için gözaltına alınan 19 kişi arasında bulunan Berdan Sal’ın ailesi, iki gün sonra bilgilendirildiklerini ve Kürt kültürüne yönelik baskılara tepki gösterdiklerini belirtti. Aile, Sal’ın bir an önce serbest bırakılmasını talep etti.

İstanbul’un Bağcılar, Esenyurt, Sultangazi, Arnavutköy ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde 27 Temmuz’da yapılan ev baskınlarında, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri gerekçesiyle 18 kişi “örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındı. Aynı operasyon kapsamında, Aydın Jandarma Tabur Komutanlığı’nda askerlik yapan Berdan Sal da gözaltına alındı. Gözaltına alınan toplam 19 kişiden 11’i tutuklanırken, 8 kişi serbest bırakıldı.

Aileye gözaltı haberi geç verildi

Mezopotamya Ajansına konuşan Berdan Sal’ın kuzeni Rohlat Sal, kuzeninin gözaltına alınmasından iki gün sonra ailenin bilgilendirildiğini belirterek, “Polis baskınından 2 gün önce Berdan’ı arıyorduk ama ulaşamıyorduk. Berdan’ın gözaltına alındığını polis baskınıyla öğrendik” dedi. Aile, 29 Temmuz’da Arnavutköy’deki evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltı haberini aldı.

“En büyük görev kürtlere düşüyor”

Rohlat Sal, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri için insanların gözaltına alınmasının, Kürt kültürünü yok etme çabasının bir parçası olduğunu ifade ederek, “Bu durum, zaten yıllardır var olan bir sürecin devamıdır. Düğünlerde yaşanan bu baskılar, kültürümüzün yok edilmesi amacıyla yapılıyor” diye konuştu.

Rohlat Sal, düğünlere yönelik gözaltı ve tutuklamaların kendisine 90’lı yılları hatırlattığını belirterek, kuzeninin bir an önce serbest bırakılmasını istedi. “Burada en büyük görev yine Kürtlere düşüyor. Dirençli bir şekilde devam ederlerse kazanacaklardır. Ama ne olursa olsun, Kürtler 2024’te de, 2030’da da Kürtçe müzikler çalıp halaylarını çekecekler” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster