Ana Sayfa Gündem 22 Ağustos 2024 28 Görüntüleme

TİHEK: Sigara içilmeyen koğuş talebinin reddedilmesi kötü muamele yasağının ihlalidir

TİHEK, Patnos Cezaevi'nde bir mahpusun sigara içilmeyen koğuş talebinin reddedilmesini kötü muamele yasağının ihlali olarak nitelendirdi.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Patnos L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda hükümlü olarak bulunan M.T.’nin, sigara içilmeyen bir koğuşta kalma talebinin cezaevinin kapasite sorunları gerekçesiyle reddedilmesini kötü muamele yasağının ihlali olarak değerlendirdi.

Sigara İçilmeyen Koğuş Talebi

2019 yılında sigara içilmeyen bir koğuşa yerleştirilen M.T., 2023 yılında koğuşuna sigara içen mahkûmların da yerleştirilmesi üzerine cezaevi idaresine dilekçe vererek durumu bildirdi. Ancak dilekçesine yanıt alamayan M.T., TİHEK’e başvurdu. Başvurusunda, “Koğuşta kalan 22 kişiden 15’i sigara içiyor ve bu durum sağlık sorunlarına yol açıyor” ifadelerine yer verdi.

TİHEK’in inceleme başlatmasının ardından cezaevi yönetimi, “Kurum, 2 katlı oda sistemine göre inşa edilmiştir ve son 3 ayda gelen hükümlü sayısının artması nedeniyle sigara içilmeyen yeni koğuş açma imkanı bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu. Yönetim ayrıca, “İlerleyen süreçte şartların oluşması halinde başvuranın talebi yerine getirilecektir” ifadelerini kullandı.

TİHEK’in Kararı

TİHEK, başvurucunun güncel durumunu öğrenmek amacıyla M.T. ile tekrar görüşme gerçekleştirdi. M.T., görüşmede “Koğuşta kalan 25 kişiden 13’ü sigara içiyor. Havalandırma kapısı sabah 06.00’da açılıp akşam 18.00’de kapanıyor. Odadaki pencerelere rağmen sigara dumanı koğuşa yayılıyor ve bu durum rahatsızlık veriyor” dedi.

Başvuruyu değerlendiren TİHEK, Anayasa Mahkemesi’nin benzer bir başvuruda verdiği hak ihlali kararını hatırlatarak, “Ceza infaz kurumlarının güvenliğini ve disiplinini sağlamak amacıyla alınacak tedbirler, mahpusların manevi üzüntüye düşmelerine veya sağlıksız şartlarda bir yaşam sürmelerine yol açmamalıdır” ifadelerine yer verdi. TİHEK, M.T.’nin sigara içilmeyen bir koğuşta kalma talebinin reddedilmesini kötü muamele yasağının ihlali olarak değerlendirdi.

Kararın tamamına ulaşmak için tıklayınız 

(Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster