Ana Sayfa Gündem 3 Temmuz 2023 286 Görüntüleme

LGS tercih süreci başladı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercih süreci 3 Temmuz tarihi itibariyle başladı. LGS tercihleri 19 Temmuz tarihine kadar yapılabilecek.

İlk ekran yerel yerleştirme için açılacak
Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek. Yerel yerleştirme tercihlerinde ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilecek.Tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini gerçekleştiren öğrenciler; istemeleri hâlinde merkezî sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.

LGS Tercihleri yapılırken nelere dikkat edilmeli 

LGS tercih süreci başlaması ile birlikte velilerin gündeminde en çok öğrencimiz hangi okula yerleşebilir sorusu yer aldı. Merkezi puana göre öğrenci alımı yapan okulların taban puanlarının yanında yüzdelik dilimleri de oldukça önem arz ediyor. Öğrencinin bir okula yerleştirilebilmesi için  yüzdelik dilimi ve puan sistemindeki koşulları karşılamalası gerekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, velilerin yüzdelik dilim ve puan aritmetiğine göre sıralanan okulları görebilmeleri için e-okul sistemi üzerinden tercih robotu geliştirdi. Tercih robotu ekranından veliler, öğrencilerin yerleştirilebileceği muhtemel okullar listelenecek,

LGS tercih süreci 19 Temmuz tarihine kadar yapılabilecek. 

LGS Tercih Robotuna ulaşmak için tıklayınız 

LGS tercih ekranı ve taban puanları 

3 Temmuz itibari ile LGS tercih süreci başladı. LGS tercih ekranında Yerel yerleştirme tercih ekranındaki “yeşil” renk, öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; “mavi” renk, komşu kayıt alanında yer alan okulları; “kırmızı” renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtecek.

LGS Taban Puanları ve Liseler için tıklayınız 

Depremzede öğrencilere pozitif ayrımcılık 

Kahramanmaraş depremleri nedeniyle yalnızca Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2022-2023 öğretim yılında 5 Şubat 2023 tarihinde 8. sınıflarda kayıtlı olan öğrenciler; yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercihleri sırasında 2022-2023 eğitim öğretim yılının 1. dönemini tamamlamış oldukları illerde mevcut ortaöğretim kayıt alanlarına göre tercihte bulunabilecek. Ayrıca bu illerin dışındaki diğer illerde bulunan yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tamamını ise “kayıt alanında” olarak tercih edebilecek.

Tercih dönemlerinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış ancak herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, bulundukları İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarına başvurmaları hâlinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullarda kontenjan olup/olmama durumuna bakılmaksızın okul ve şube dengesi gözetilerek yerleştirme işlemleri tamamlanacak.
Tercih döneminde merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış öğrenciler için her 30 kontenjana 2 olacak şekilde ek kontenjan verilecek. 
 
Sonuçlar 24 Temmuz’da açıklanacak
Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takvimi’ne göre özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların işlemleri ve kayıtları 26 Haziran-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek.
Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi içinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster