Ana Sayfa Genel 12 Temmuz 2023 175 Görüntüleme

Hollanda Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, Başbakanlığa aday

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, siyaseti bırakma kararı alan Başbakan Mark Rutte'nin ardından ülkenin en büyük partisi VVD’nin lideri olmak için adaylığını açıkladı.

Sığınmacı geçmişe sahip Kürt asıllı Dilan Yeşilgöz, Hollanda medyasına göre liberal sağ eğilimli Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) adaylığı için en güçlü isim.

Dilan Yeşilgöz’ün düşen hükümetin en büyük partisi VVD’nin lideri seçilmesi durumunda, Hollanda’nın ilk kadın ve göçmen kökenli başbakanı olma yolu da açılacak.

Sığınmacı geçmişe sahip olan Yeşilgöz, Hollanda medyasına göre liberal sağ eğilimli Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) adaylığı için en güçlü isim.

Dilan Yeşilgöz’ün düşen hükümetin en büyük partisi VVD’nin lideri seçilmesi durumunda, Hollanda’nın ilk kadın ve göçmen kökenli başbakanı olma yolu da açılacak.

Yaklaşık 13 yıldır başbakanlık koltuğunda oturan Mark Rutte, bu hafta başında siyaseti bırakma kararı aldığını belirterek, Kasım ayında yapılması beklenen erken seçimde VVD’nin başında olmayacağını açıkladı.

Rutte’nin kararının ardından Hollanda’nın en büyük partisi VVD’de liderlik arayışı başladı.

Partinin önde gelen isimlerinden eski bakanlar Klaas Dijkhoff, Edith Schippers ve Jeanine Hennis, VVD liderliği için aday olmayacaklarını açıkladı.

Eski milletvekili André Bosman liderlik için aday olacağını bildirdi.

Ancak başta kamu yayıncısı NOS olmak üzere, Hollanda medyası, parti içerisinde liderlik için şansı en yüksek ismin, Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz olduğunu duyurdu

BBC/ Türkçe 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster