Ana Sayfa Gündem, Politika, Sağlık 16 Ağustos 2023 372 Görüntüleme

KESK iş bıraktı: Savaşa değil emekçiye bütçe

KESK Genel Merkezi, hükümet ile  TİS görüşmelerinde alınan zam kararı teklifine tepki olarak ülke genelinde iş bırakma eylemi yaptı.  
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), iktidarın kamu emekçilerine ve emeklilere 2024 yılı için altışar aylık dilimler halinde yüzde 14 + yüzde 9 maaş artışı, 2025 yılı için ise yüzde 6 + yüzde 5 maaş artışı teklifine tepki olarak ülke genelinde bir günlük iş bıraktı. Hükümetin TİS görüşmelerinde memur ve memur emeklileri için Merkez Bankası’nın enflasyon hedefinin dahi altında zam teklifi getirmesine tepki gösteren KESK üyeleri Türkiye’nin dört bir yanında eylem başlattı.
 
Teklif edilen zam oranı, Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisinin dahi altında kaldı

İş bırakan KESK Ankara Şubeler Platformu üyeleri, Sakarya Meydanı’nında bir araya geldi. Eylemde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, iktidarın memur ve memur emeklisine zam teklifine “Teklif edilen zam oranı, Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisinin dahi altında kaldı” diyerek tepki gösterdi. 

Yeşil, “Kamu emekçisi ve emeklisi ile toplamda 6 milyonu aşkın bir kitle 1 Ağustos’ta yapılan toplantıdan bugüne merakla 13 gündür kamu işverenin yani hükümetin teklifini bekliyordu. O teklif nihayet açıklandı” diye belirtti. 
 
Teklif 20 milyondan fazla yurttaşı “sefalete” ve daha fazla yoksullaşmaya götürdü”
 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) da iktidarın kamu emekçilerine ve emeklilere yapılan altışar aylık zam oranlarını protesto etmek için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Sağlıkçılar Şişli’de bulunan Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Hastanesi önünde toplanarak iş bıraktı.
 
“Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası” pankartının taşındığı eylemde, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı. Birçok sağlık emekçisinin katıldığı eylemde, basın metnini SES Şişli Şube Eşbaşkanı Fadime Kavak Sevim okudu.
 
Açıklanan teklifin 20 milyondan fazla yurttaşı “sefalete” ve daha fazla yoksullaşmaya götürdüğünü ifade eden Sevim, teklifin kendileri için yok hükmünde olduğunu söyledi. TİS gereği üretimden aldıkları güçle iş bıraktıklarını vurgulayan Sevim, “Üstelik açıklanan teklifte tüm kamu emekçilerinin ortak talebi olan kira yardımı, ikramiye, kreş yardımı, seçim öncesi verilen 3600 ek gösterge ve mülakatın kaldırılması konularına ilişkin tek cümle dahi edilmemiştir” ifadelerini kullandı.
 
Ücret artışlarının kimsenin “inanmadığı” Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapıldığını söyleyen Sevim, “Artan enflasyon karşısında iğneden, ipliğe her şeye yağmur gibi zam yağdığı, çarşı, pazarın, market alışverişinin elimizi yaktığı bir zamanda bize kemer sıkmaya devam edeceksiniz denilmiştir” diye belirtti.
 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster