Ana Sayfa Gündem 14 Aralık 2023 190 Görüntüleme

Sincan cezaevindeki işkence iddiaları doğrulandı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Ankara Sincan Cezaevindeki işkence iddialarına ilişkin raporda revirde cop ve kemer bulunduğunu, mahkumların revirde 10 dakika bekletildiğini ve kameranın olmadığını tespit etti.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Ankara Sincan 2 No’lu L Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda yaşanan işkence iddialarına ilişkin rapor hazırladı. Cezaevine yapılan ziyarete sırasında tutukluların kuruma kabul sırasında revir biriminde ve bir odada işkenceye maruz bırakıldığına ilişkin iddialara yer verilen raporda, tutuklular infaz ve koruma memurları ile cezaevi hekimi tarafından fiziksel şiddet ve kötü muameleye maruz kaldı. Cezaevi yönetimi söz konusu odada yalnızca 2-3 dakika ‘üst araması’ yapıldığını öne sürse de TİHEK raporunda ulaşılan kamera kayıtları aksini gösterdi. 

İşkence yapıldığı iddia edilen revirde 3 adet cop ve kemer bulundu

BirGün muhabiri Deniz Güngör‘ün haberine göre TİHEK heyeti, kamera kayıtlarında yaptığı inceleme sonucunda tutukluların odada 2-3 dakika değil, 10 dakikanın üzerinde tutulduğunu, raporda yazılan bilgilere göre söz konusu odada dolap içerisinde 3 adet cop ve kemerlerin bulunduğu ifade edildi.

Revirde ve odanın içinde güvenlik kamerası bulunmadığı tespit edilirken cezaevi idaresi, konuya ilişkin detaylı arama tutanaklarının bulunduğu çekmecenin anahtarının “o an kurumda bulunmayan” bir personelde olduğunu iddia etti. Cezaevi hekimi ise revirde yaşanan kötü muamele iddialarını reddetti.

Cezaevine ilişkin raporda yer verilen diğer sorunlar şöyle sıralandı:

• Tutukluların emanetteki giysilerinin uzun süre değiştirilmediğine ilişkin şikâyetler rapora yansırken birçok tutuklunun üzerinde deforme olmuş giysiler görüldü.

• Kurum kapasitesinin bin 724 kişilik olmasına karşın kurumdaki tutuklu sayısı 2 bin 115.

• Birçok koğuşun kalabalık olması nedeniyle yer yatağında yatmak zorunda kalan tutuklular olduğu ifade edildi.

• Son 1 yılda tutuklulardan 199’u hakkında adli soruşturma başlatılması üzerine suç duyurusunda bulunuldu ve 344 tutuklu hakkında disiplin yaptırımı uygulandı.

• Sağlık servisinin hijyen koşullarına uygun olmadığı tespit edildi. (BirGün

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster