Ana Sayfa Gündem 28 Aralık 2023 156 Görüntüleme

Diyarbakır’da Roboski anması

Diyarbakır’da Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Roboski Katliamının 12.yıl dönümü nedeniyle Koşuyolu Parkında basın açıklaması düzenledi.  

Roboski Katliamının tüm yönleriyle açığa çıkarılması ve sorumluların yargılanması gerektiği vurgulanan basın açıklamasını Diyarbakır Tabib Odası Başkanı Elif Turan yaptı. 

Roboski Katliamı’nın üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen tek bir kişinin yargılanmadığını, soruşturmaların ise düşürüldüğü aktaran Turan, “Yaşanan katliam, parçalanmış bedenler, ailelerin ve toplumun yaşadığı acı hiç bir zaman bu soruşturmaların konusu olmamıştır” ifadelerini kullandı. 

Medya 24 saat boyunca katliamı görmedi

Turan, “Medya neredeyse 24 saat boyunca katliamı görmemiş, siyasal iktidarın isteklerini yerine getirmiştir. Medya tarafından alışılagelmiş reflekslere verilen bu hızlı yanıt, sadece katliamlara alışkın olduklarını değil; Kürtlere yönelik gerçekleştirilecek katliamları örtpas edecek faşizan altyapıyı taşıdıklarını göstermiştir” dedi. 

Suç işleyenlerin korunarak, Roboski katliamının arkasında durulduğunun ilan edildiği savunulan açıklamada, “Cezasızlık politikası, sonradan birileri bu suçları işlemeye devam etsin diye süreklileştirilmiştir. Roboski’de ceza almayanlar, sonrasında insanlığa karşı suçları işlerken tereddüt taşımamışlardır. Roboski Katliamını saklayan Medya, bölgemizde yaşanan bütün kötülüklere yüzünü çevirmiş; sokaklarda günlerce bekletilen bedenleri görmemeye devam etmiştir ” ifadelerine yer verildi. 

AİHM İç hukuku göstererek kurumları suskunluğa itti 

Roboski katliamının “Vicdansızlık sembolü” olduğu aktarılan açıklamada, “Dünyanın neresinde olursa olsun, savaş uçakları ile 19’u çocuk 34 sivil-silahsız insanın öldürülmesi büyük tepkiyle karşılanır ve bu gündem uluslarasılaşır. Ne yazık ki Roboski Katliamı’nda bu şekilde olmamıştır. AİHM sürekli iç hukuk yollarını göstermiş, Dünya basınında da savaş uçakları ile gerçekleştirilen bu katliam gündemleştirilmemiştir. Kürt sorununun ortadoğunun tamamına etki eden durumu, uluslarası yapıları bu suskunluğa itmiştir ” ifadelerine yer verildi. 

Devletlerin çıkarları gereğince işlenen bu katliamlara göz yummayı seçtikleri ifade edilen açıklamada, “İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı yoktur. Roboski Katliamının sorumlularının gün yüzüne çıkarılmasına, katliamın tüm yönleri ile aydınlatılmasına yönelik mücadelemiz devam edecektir. Katiller ve bu katliam kararını verenler, katilleri koruyanlar, bu katliamı gizlemek için çaba sarfedenler elbet ortaya çıkacaktır. Hukukun siyasal iktidar için bu kadar araçsallaştırıldığı bu ortamda, Roboski Katliamının çözümlenmeyeceği aşikardır. Roboskinin hesabının sorulmadığı her gün, hesapsızca gerçekleştirilecek yeni katliamlara zemin hazırlayacaktır. Bize düşen tek tek yargılanmaları için mücadelemizi büyütmek ve Roboski’yi unutturmamak olacaktır” ifadelerine yer verildi. (Haber Merkezi)

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster