Ana Sayfa Politika 2 Mart 2024 141 Görüntüleme

DEM Parti ve İş insanları Diyarbakır’da buluştu

Diyarbakır’da Yerel Yönetimlerde Katılımcılık ve Ekonomik Kalkınma için iş insanları ve eş başkan adayları buluşması gerçekleşti. 

Plaza otelde gerçekleştirilen toplantıya Dem Parti Eş Sözcüsü Ayşegül Doğan, DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayları Doğan Hatun ile Serra Bucak, Dem Parti eş genel Başkan yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Felat Bozarslan ile çok sayıda Sivil Toplum kuruluşları temsilcileri ve iş insanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural, “Siyasi partimizin çok değerli temsilcileri, büyükşehir belediyemizin çok değerli eş başkan adayları çok değerli sivil toplum kuruluşu temsilcileri çok değerli iş insanları ve sesimizin yankı bulmasına vesile olan çok değerli basın mensupları sizleri şahsım ve Diyarbakır İş Konseyi adına saygıyla sevgiyle selamlıyorum.

Yerel seçimlere ramak kala ve taşların yeniden oturtulacak bir dönemde kentimizin ekolojik sosyo ekonomik ve sosyo kültürel alanlarında kentin beklentileri ve DEM partimizin değerli temsilcileride buradayken iktidara gelmeleri halinde bununla ilgili parti politikalarının ne olacağı, yine iş insanlarımızın bu konudaki beklentilerinin ne olduğu ile ilgili bir aradayız. Bu anlamda buluşmaya tabi şunu da ifade etmek isterim aslında bu buluşma sadece sivil toplumun kimliğimizde sadece bir siyasi parti değil aynı zamanda bu kentimiz hakkında olabilecek diğer siyasi partilerle bu tip toplantılar yapmayı planlıyoruz. Bu anlamda toplantımıza iştiraklarınızdan dolayı hem değerli katılımcılara hem de siz değerli konuklara çok teşekkür ediyor” ifadelerini kullandı. 

Siyaset, Sivil Toplum ve İş insanları barışık olursa refahtan söz edilebilir

Vural, ” Bir kentteki sorun ve sıkıntıların tespiti aslında çoğu zaman iş insanlarına sivil toplum kuruluşlarına düşmekte, bu anlamda görev ve sorumluluklarını yerine getirirlerken bazen siyasete dokunabilmektedir. Bu anlamda bu dokunuş sonrasında görevleri gereği siyasetin çoğu zaman eleştiri oklarına maruz kalabilmektedir. Bu kuruluşlar yaşadıkları coğrafyanın ekonomik ve sosyal kalkınmasına doğrudan katkıda bulunarak çoğu zaman devlet ve hükümetten daha fazla rol üstlenerek o ülkenin o kentin siyasetinde etkin ve belirleyici rol oynamaktadırlar. Siyasetin ve sivil toplumun bu görev ve sorumluluklarını yerine getirme noktasında aslında kentin ya da ülkenin uygun iklim koşullarına sahip olması gerekiyor. Maalesef demek durumdayım biz çok uzun zamandır siyaset ve sivil toplumun barışık olduğu bir evrede mutlu insan ve ekonomik refahtan söz etmek mümkündür. Bu söylemlerin belki bazı kişilere itopik gelebilir ama ben müsaadenizle bir iki istatistiklerle bu işin aslında ne kadar önemli mutlu insan tablosuna ne kadar önemli olduğunu rakamlarla ifade etmeye çalışacağım” dedi.

Çözüm sürecinde Diyarbakır ekonomisi 10 Milyar oldu 

Vural, “2011 sürecinde başlayan 2013’e kadar barış ve çözüm süreci olarak adlandırdığımız süreçte kentin ekonomik tablolarına kadar değişmiş olduğunu çok böyle zamanınız da almadan anlatmak istiyorum. Şimdi 2004 yılında başlayan DİTAM’ın çok kıymetli bir araştırması vardı oradan da beslenerek 2004 yılında 4 milyar dolar iken böyle küsüratlarını geçiyorum çok hızlıca 2007 yılında 8,5 milyar dolara çıkıyor 2012 yılında yükseliyor 9 milyar 2013 yılında 10 milyar ve çözüm sürecinin sonuca bağlanması ya da rafa kaldırılması sonrasındaki verirler ise düşüşe geçmektedir, 9 milyar, 9 milyar, 8 milyar şeklinde. Üşenmedim 2010 yılı ve 2022 yılları arasında ihracat verilerini biraz incelemeye çalıştım, bir tablo çıkardım yine 2010 yılında 158 milyar dolar ihracat rakamına sahip iken 2011 yılında 167’ye çıkıyor 2012 yılında 203 milyar ve 2013 yılı yani zirvede şeklindedir. Ve hala 10 yıl geçmesine rağmen kentin sanayisinin bu anlamda gelişmesiyle birlikte aslında bu rakamların biraz daha ileri noktaya taşınması gerekiyor” dedi. (Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster