Ana Sayfa Gündem 16 Mart 2024 121 Görüntüleme

Barış Konferansı başladı Leyla Zana katılmayacak

İnsan Hakları Derneği(İHD) öncülüğünde Diyarbakır’da bir otelde düzenlenen “Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı” başladı.

Açılış konuşmasını İHD Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Ercan Yılmaz yaptı. Yılmaz, Konferansın son bölümünde yer alan Cumhuriyetin 2. Yüzyılında Türkiye’de Yeni Bir Barış Süreci Mümkün mü başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer alan Kürt siyasetçi Leyla Zana’nın katılamayacağını belirtti. 

Leyla Zana konferansa gònderdiği mesajında mart ayında seçim yoğunluğu olduğunu belirtti. Zana mesajında, “Bu önemli buluşmada sizlerle birlikte olmak isterdim ancak ilk davet edildiğim zaman da belirttiğim gibi Mart ayı özellikle Kürtler açısından planlamaların kolay öngörülebildiği bir ay değil. Kürtler bir taraftan Newroz’u karşılamanın coşkusunu yaşarken diğer yandan kabuk bağlamamış, derin yaramız Halepçe’nin kavurucu acısını yaşıyor. Bir yandan acılarımız diğer yandan umutlarımız tazeleniyor. Tüm bu gündemlere Kürtlerin ve kadınların iradeleri açısından çok önemli bir seçim yoğunluğu da eklenince ne yazık ki sizlerle buluşamadık. Anlayışla karşılamanızı umuyorum. Başta İHD genel merkezi olmak üzere, yıllardır binbir zorluğu göğüsleyerek insan hakları mücadelesi veren, bunun için ısrarlı bir duruşa sahip olan tüm yaşam hakkı savunucularını, bu konferansın emektarlarını ve katılımcıları sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 21 Mart’ta Diyarbakır Newroz alanında buluşmak dileğiyle” ifadelerini kullandı. 

İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz konuşmasında Halepçe katliamı hatırlatarak konferansta İrak Kürdistan bölgesinde düzenlenen anmayla eş zamanlı olarak saat 11:00’de saygı duruşu gerçekleştirileceğini ifade etti. 

Yılmaz, “Halepçe Katliamının 36’ıncı yılı. Hepsini saygıyla anarak ısrarla Barış diyoruz. Halklar için barış, Demirci Kawa’nın ateşi daim olsun, Martlarda hep yaşam kazansın. Barış ve Çatışma Çözümlerini konuşurken 17 Şubat 2024 günü hayata veda eden Noreveçli Profesör Johan Galtung’u anmadan geçmek doğru olmaz. Çünkü kendisi 30’dan fazla ülkede yaşanan çatışmalarda “çatışmaları aşarak dönüştürmek” teziyle çatışmaların sonlandırılmasında etkili olmuş ve barışa katkıda bulunmuş bir düşünürdür. Kürt meselesi konusunda da 2006 yılından beri çözüm önerilerini ortaya koymuş ve halen de bu çözümlerin kürt meselesi konusunda geçerli olduğunu düşünüyor, kendisini saygıyla anıyoruz” dedi. (Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster