Ana Sayfa Gündem 23 Mart 2024 115 Görüntüleme

Moskova’da konser salonuna silahlı saldırı: 60 ölü, 145 yaralı var

Moskova’da büyük bir konser salonunda dün akşam yaşanan silahlı saldırıda ölenlerin sayısı 60’a, yaralı sayısı ise 145’e yükseldi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in seçimlerde büyük bir zafer kazanarak iktidarını pekiştirmesinden birkaç gün sonra düzenlenen saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlendi. IŞİD’in sosyal medya kanallarındaki açıklamalarda bunu üstlendi, ancak saldırıya ilişki ayrıntı verilmedi. 

AP, bir ABD istihbarat yetkilisine dayandırdığı haberinde, ABD istihbarat birimlerinin örgütün Afganistan’daki kolunun Moskova’da bir saldırı planladığını öğrendiğini ve bu bilgiyi Rus yetkililerle paylaştığı ifade edildi. 

Rus güvenlik birimlerinin terörizm soruşturması yürüttüğü baskının ardından saldırganlara ne olduğu henüz netleşmedi.

Çatısı çöken konser salonunu alevler içinde bırakan saldırı, Rusya’da son yıllarda meydana gelen en ölümcül saldırı oldu ve ülkenin Ukrayna’daki savaşı üçüncü yılına girerken meydana geldi. Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin baskını “büyük bir trajedi” olarak nitelendirdi.

Kremlin, Putin’in saldırganların Moskova’nın batı yakasında 6,200 kişi kapasiteli büyük bir müzik mekânı olan Crocus City Hall’a girmesinden dakikalar sonra bilgilendirildiğini söyledi.

60’tan fazla ölü var

Saldırı, kalabalığın Rus rock grubu Picnic’in performansı için toplandığı sırada gerçekleşti. Devletin en üst düzey ceza soruşturma kurumu olan Soruşturma Komitesi, bu sabah erken saatlerde 60’tan fazla kişinin öldüğünü bildirdi. Sağlık yetkilileri, aralarında beş çocuğun da bulunduğu 115’i hastaneye kaldırılan 145 yaralının listesini yayınladı.

Bazı Rus haberleri, saldırganların patlayıcı madde atmasının ardından çıkan yangında daha fazla kurbanın mahsur kalmış olabileceği belirtiliyor.

Videoda binanın alevler içinde olduğu ve gece gökyüzünde büyük bir duman bulutunun yükseldiği görülüyor. Sokak, düzinelerce itfaiye aracı, ambulans ve diğer acil durum araçlarının yanıp sönen mavi ışıklarıyla aydınlanırken, itfaiye helikopterleri saatler süren yangını kontrol altına almak için tepeden su boşalttı.

Savcılık, savaş kıyafetleri giymiş birkaç kişinin konser salonuna girdiğini ve konsere gelenlerin üzerine ateş açtığını bildirdi. 

Rus medyasında ve mesajlaşma uygulaması kanallarında yayınlanan videolarda saldırı tüfeği taşıyan adamların çığlık atan insanlara yakın mesafeden ateş ettiği görülüyor. Bir videoda salonda bulunan bir adam saldırganların salonu ateşe verdiğini söylerken silah sesleri aralıksız devam ediyor.

Rus medyası, konser salonundaki korumaların silahlarının olmadığını ve bazılarının saldırının başlangıcında öldürülmüş olabileceğini bildirdi. Bazı Rus haber kaynakları saldırganların özel kuvvetler ve çevik kuvvet polisi gelmeden önce kaçtığını öne sürdü. Haberlerde polis devriyelerinin saldırganların kaçmak için kullanmış olabileceği birkaç aracı aradığı belirtildi.

IŞİD saldırıyı üstlendi

Aamaq haber ajansı tarafından yayınlanan bir açıklamada İslam Devleti grubu, Moskova’nın dış mahallelerindeki Krasnogorsk’ta büyük bir “Hıristiyan topluluğuna saldırdığını ve yüzlerce kişiyi öldürdüğünü ve yaraladığı” belirtildi. Ancak, bu açıklamada yer alan bilgiler henüz resmi kanallardan teyit edilmedi. 

ABD’li bir yetkili, ABD istihbarat yetkililerinin terör örgütü IŞİD’in Afganistan’daki kolunun (IŞİD-H)  Moskova saldırısından sorumlu olduğu iddiasını doğruladığını söyledi.

Yetkili, ABD istihbarat kurumlarının son haftalarda IŞİD’in Moskova’da bir saldırı planladığına dair bilgi topladığını söyledi. Yetkili, ABD’li yetkililerin bu istihbaratı bu ayın başlarında Rus yetkililerle özel olarak paylaştığını söyledi. 

IŞİD’nin açıklamasının Hıristiyanları hedef alan bir saldırı olduğunu belirten terör örgütü uzmanı Aymenn Jawad al-Tamimi, bunun örgütün “küresel bir ‘kafirler ve mürtedlerle her yerde savaşın’ bir parçası olarak mümkün olan her yere saldırma” stratejisini yansıttığını söyledi.

Ekim 2015’te IŞİD tarafından yerleştirilen bir bomba Sina üzerinde bir Rus yolcu uçağını düşürmüş ve çoğu Mısır’dan dönen Rus tatilcilerden oluşan 224 kişinin ölümüne yol açmıştı. Başta Suriye ve Irak olmak üzere Afganistan ve Afrika’da da faaliyet gösteren örgüt, geçtiğimiz yıllarda Rusya’nın istikrarsız Kafkasya ve diğer bölgelerinde de birçok saldırıyı üstlendi. Örgüt Rusya’dan ve eski Sovyetler Birliği’nin diğer bölgelerinden savaşçı devşiriyor.

7 Mart’ta Rusya’nın en üst düzey güvenlik teşkilatı, başkent yakınlarındaki Kaluga bölgesinde IŞİD’e bağlı bir hücrenin Moskova’daki bir sinagoga düzenlediği ve birkaç üyesinin öldüğü saldırıyı engellediğini açıkladı. Birkaç gün önce de Rus yetkililer Rusya’nın Kafkasya bölgesindeki İnguşetya’da IŞİD mensubu olduğu iddia edilen altı kişinin bir çatışmada öldürüldüğünü açıklamıştı.

Güvenlik önlemleri artırıldı

Saldırının ardından dünyanın dört bir yanından öfke, şok ve saldırısından etkilenenlere destek mesajları yağdı.

Rus sosyal medyasındaki bazı yorumcular, Kremlin’i eleştirenleri acımasızca izleyen ve baskı yapan yetkililerin tehdidi nasıl tespit edemediğini ve saldırıyı nasıl önleyemediğini sorguladı.

Rus yetkililer Moskova’daki havaalanlarında, tren istasyonlarında ve başkentin geniş metro sisteminde güvenliğin artırıldığını söylediler. Moskova Belediye Başkanı tüm kitlesel toplantıları iptal etti ve tiyatro ve müzeler hafta sonu boyunca kapalı kaldı. Diğer Rus bölgeleri de güvenliği sıkılaştırdı.

Ukrayna’ya yönelik suçlama 

Kremlin saldırıdan hemen kimseyi sorumlu tutmadı ancak bazı Rus milletvekilleri Ukrayna’yı suçlamakta gecikmedi ve saldırıların artırılması çağrısında bulundu. Saldırıdan saatler önce Rus ordusu Ukrayna’nın elektrik sistemine kapsamlı bir saldırı düzenleyerek ülkenin en büyük hidroelektrik santralini ve diğer enerji tesislerini felce uğratmış ve bir milyondan fazla insanı elektriksiz bırakmıştı.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, Ukrayna’nın dahlinin kanıtlanması halinde, “bu rezaleti gerçekleştiren devlet yetkilileri de dahil olmak üzere, olaya karışan herkesin izinin sürülmesi ve acımadan öldürülmesi gerektiğini” söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Mikhailo Podolyak ise Ukrayna’nın olaya karıştığı iddialarını reddetti ve “Ukrayna hiçbir zaman terörist yöntemlere başvurmamıştır. Bu savaşta her şeye ancak savaş alanında karar verilecektir” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, henüz ayrıntılar hakkında konuşamayacağını ancak “görüntülerin korkunç olduğunu” söyledi. İzlemesi de çok zor.”

Saldırı bu ayın başlarında Moskova’daki ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan ve aşırılık yanlılarının konserler de dahil olmak üzere Rusya’nın başkentindeki büyük toplantıları hedef almaya yönelik “yakın” planları nedeniyle Amerikalıları kalabalık yerlerden uzak durmaya çağıran bir açıklamayı takip etti. Bu uyarı diğer bazı Batılı elçilikler tarafından da tekrarlandı.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin Moskova’da planlanan bir saldırı hakkında bilgi sahibi olduğunu ve bunun da Dışişleri Bakanlığı’nın Amerikalılara yönelik tavsiyesine yol açtığını söyledi. Watson, ABD hükümetinin uzun süredir devam eden “uyarma görevi” politikasına uygun olarak bu bilgiyi Rus yetkililerle paylaştığını söyledi.

Muhalefete yönelik kapsamlı bir baskının ardından bu hafta yapılan başkanlık oylamasında Rusya’daki hakimiyetini altı yıl daha uzatan Putin, Batı’nın uyarılarını Rusları sindirme girişimi olarak kınadı. Bu hafta başında yaptığı açıklamada “Tüm bunlar açık bir şantaja ve toplumumuzu korkutup istikrarsızlaştırma girişimine benziyor” dedi.

Rusya’daki saldırılar

Rusya, 2000’li yılların başında Rusya’nın Çeçenistan eyaletinde ayrılıkçılarla yaşanan çatışmalar sırasında bir dizi ölümcül terör saldırısıyla sarsıldı.

Ekim 2002’de Çeçen militanlar Moskova’daki bir tiyatroda yaklaşık 800 kişiyi rehin aldı. İki gün sonra Rus özel kuvvetleri binaya baskın düzenledi ve çoğu Rus kuvvetlerinin saldırganları bastırmak için kullandığı narkotik gazın etkisiyle olmak üzere 129 rehine ve 41 Çeçen savaşçı öldü.

Eylül 2004’te yaklaşık 30 Çeçen militan Rusya’nın güneyindeki Beslan’da bir okulu ele geçirerek yüzlerce kişiyi rehin aldı. Kuşatma iki gün sonra kan gölüne döndü ve yaklaşık yarısı çocuk 330’dan fazla kişi öldürüldü.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster