Ana Sayfa Gündem 27 Mart 2024 110 Görüntüleme

Yargıtay’da başkanlık seçimi: Altıncı turda da başkan seçilmedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle, Akarca’nın da aralarında olduğu üç adaylı başkanlık seçiminin altıncı turunda hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı. Seçime yedinci tur oylamasıyla devam ediliyor.

Çarşamba günü yapılan altıncı tur seçimlerde, Yargıtay Başkanı Akarca 131, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 98, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ise 99 oy aldı.

Adayların başkan seçilebilmek için 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175’inin oyunu alması gerekiyor. Seçime yedinci tur oylamasıyla devam ediliyor.​​​​​​​ Seçimin ilk ayağında aday olan 5 isimden Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak ile 12. Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal’ın beşinci turdan itibaren adaylıktan çekilmişti. Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.

Hangi aday kaç oy aldı?

Seçimin ilk turunda Mehmet Akarca 88, Ömer Kerkez 71, Muhsin Şentürk 70, Adem Albayrak 50, Ayhan Tuncal ise 47 oy aldı.

İkinci turda ise adayların aldığı oylar şöyleydi:

  • Ömer Kerkez 94
  • Mehmet Akarca 82
  • Muhsin Şentürk 74
  • Adem Albayrak 46
  • Ayhan Tuncal 36

Üçüncü turda 110 oy alan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, 96 oy alan 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve yine 96 oy alan 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk arasında dördüncü ve beşinci turlara geçildi.

Bugün yapılan dördüncü turda ise Ömer Kerkez 125, Muhsin Şentürk 105 ve Mehmet Akarca 96 oy alırken dört oy boş atıldı, yedi oy da geçersiz sayıldı.

Seçimlerin beşinci turunda Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 127 oy almayı başardı. Seçimlerde tekrar aday olan Mehmet Akarca 105 oy alırken Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk 96 oyda kaldı.

Mehmet Akarca, Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020’de seçilmiş, 4 yıllık görev süresi dün itibarıyla dolmuştu.

Geçen hafta Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanlığına Kadir Özkaya seçilmişti.

Danıştay’da da mevcut Başkan Zeki Yiğit’in 4 yıllık görev süresi 7 Mayıs’ta dolacak. Mevzuat gereği, 23 Nisan’da başkanlık seçimi süreci başlayacak.

Danıştay’ın 113 üyesi de başkan adayı olabiliyor. Danıştay Başkanı seçilebilmek için üyelerin salt çoğunluğunun oyu gerekiyor.

Kaynak:BBC

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster