Ana Sayfa Gündem 28 Nisan 2024 25 Görüntüleme

Irak’ta eşcinselliğe 15 yıla kadar hapis cezası verilecek

Irak parlamentosu, dini değerleri korumayı amaçladığı belirtilen ancak hak savunucuları tarafından  LGBT topluluğuna yönelik en son saldırı olarak kınanan bir kararla eşcinsel ilişkileri en fazla 15 yıl hapis cezası ile suç sayan bir yasayı kabul etti.

Yasa, düzenlemenin hazırlayıcılarına göre “Irak toplumunu ahlaki ahlaksızlıktan ve dünyayı saran eşcinsellik çağrılarından korumayı” amaçlıyor.

Yasa, Irak parlamentosunda en büyük koalisyonu oluşturan muhafazakar Şii Müslüman partiler tarafından desteklendi.

Fuhuş ve Eşcinsellikle Mücadele Yasası, eşcinsel ilişkiyi yasaklıyor ve 10-15 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor. Ayrcı eşcinselliği ya da fuhuşu teşvik edenlere en az yedi yıl hapis cezası getiriliyor. 

Biyolojik cinsiyetini değiştirene 3 yıl ceza verilebilecek

Ayrıca “biyolojik cinsiyetini” değiştiren ya da kasten efemine bir şekilde giyinen kişiler için de 1-3 yıl arasında hapis cezası öngörüyor.

Tasarı başlangıçta eşcinsel eylemler için ölüm cezasını da içeriyordu ancak ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen güçlü muhalefetin ardından kabul edilmeden önce değiştirildi.

Irak’ta eşcinsel seks açıkça suç sayılmıyordu, ancak ceza kanunundaki gevşek tanımlı ahlak maddeleri LGBT bireyleri hedef almak için kullanılıyordu ve toplum üyeleri de silahlı gruplar ve bireyler tarafından öldürülüyordu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü LGBT hakları programı direktör yardımcısı Rasha Younes, “Irak parlamentosunun LGBT karşıtı yasayı kabul etmesi, Irak’ın LGBT bireylere yönelik korkunç hak ihlalleri sicilini onaylamış oldu ve temel insan haklarına ciddi bir darbe vurdu” dedi.

Irak’ın önde gelen partileri geçtiğimiz yıl LGBT haklarına yönelik eleştirilerini artırmış, hem iktidar hem de muhalefetteki muhafazakâr Şii Müslüman gruplar tarafından düzenlenen protestolarda gökkuşağı bayrakları sık sık yakılmıştı.

Our World in Data’ya göre 60’tan fazla ülke eşcinsel cinsel ilişkiyi suç sayarken, 130’dan fazla ülkede eşcinsel cinsel eylemler yasal. 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster