Ana Sayfa Gündem 29 Mayıs 2024 71 Görüntüleme

Sadece Kürtçe hizmet vereceklerini ifade eden kafeye polis baskını

Diyarbakır’ın Yenişehir Ofis semtinde bulunan Sanat Sokağında faaliyet gösteren bir kafe işletmecisi 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle hizmetlerin artık sadece Kürtçe dilinde  yapacağını duyurmuştu. Kafe işletmecisinin ifadeleri sosyal medyada gündem oldu. İşletmeci sosyal medyada hedef gösterilerek linçe maruz bırakıldı. Bu sabah ise ihbarlar gerekçe gösterilerek kafeye polis baskını düzenlendi. Kafede yapılan arama sonrası kafe işletmecisi gözaltına alındı. 

Diyarbakır Barosu: Kafe işletmecisinin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz

 Gözaltında bulunan şahsa hukuki destek sağladıklarını belirten Diyarbakır Barosu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Farklı dillerde kamusal alanlarda hizmet verilmesine ve bu alandaki engelleyici uygulamalara dikkat çekilerek, ana dilin toplumsal yaşamda kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Ancak Kürtçe diline yönelik tahammülsüzlüğün ve ayrımcı uygulamaların bir benzeri tezahür etmiş, Kürtçe dilinde de hizmet verilebilmesi meşru ve yasal bir hak olmasına karşın suç teşkil ettiği iddiasıyla gözaltı işlemi yapılmıştır.

Dil, insan kimliği için temel bir unsurdur. Bireyler açısından olduğu gibi, toplumla ilişki açısından da kendini tanımlama için temel bir referans noktası oluşturmaktadır.

Diyarbakır Barosu olarak; Kürtçe üzerindeki baskının artık sona ermesini, kamusal alanda kullanımı önündeki engellerin kaldırılmasını, farklı dillerde hizmet verilebilmesine ilişkin engelleyici uygulamalara son verilmesini, salt bu gerekçelerle ve suç oluşturmaması gözetilerek gözaltına alınan kafe işletmecisinin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster