Ana Sayfa Genel 4 Ağustos 2024 36 Görüntüleme

Ortadoğu’da Gerilim Tırmanıyor: Batılı Ülkeler Lübnan’ı Boşaltıyor

Ortadoğu'da savaşın yayılma endişeleri artarken, Batılı ülkeler ve bölge ülkeleri vatandaşlarına Lübnan'ı terk etme çağrısında bulundu. İran, Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinden İsrail'i sorumlu tutarak misilleme sözü verdi.

Ortadoğu’da savaşın yayılma endişeleri artarken Batılı birçok ülkenin yanı sıra Ürdün, Suudi Arabistan ve Güney Kore de vatandaşlarından Lübnan’ı terk etmelerini istedi. ABD, İngiltere, İsveç, Fransa, İtalya, Kanada ve Avustralya, vatandaşlarına Lübnan’ı acilen terk etmeleri yönünde uyarılar yayınladı. ABD, vatandaşlarına “uygun herhangi bir biletle” Lübnan’ı terk etmeleri çağrısında bulunurken, İngiltere ise tahliyelere yardımcı olmak üzere bölgeye ek askeri personel, konsolosluk personeli ve sınır gücü yetkilileri gönderdi.

İran’dan Misilleme Tehdidi

İran, Hamas lideri İsmail Haniye’nin Çarşamba günü Tahran’da öldürülmesinden sorumlu tuttuğu İsrail’e karşı “şiddetli” misilleme sözü verdi. Haniye suikastından saatler önce de İsrail, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah komutanı Fuad Şükür’ü öldürmüştü. İran’ın desteklediği Lübnan merkezli Hizbullah’ın bu tür bir misillemede rol oynayabileceğinden ve bunun da İsrail’in ciddi bir karşılık vermesine yol açabileceğinden korkuluyor.

Hizbullah’tan Roket Saldırısı

Hizbullah, Pazar günü yerel saatle 00:25 sularında İsrail’in kuzeyindeki Beyt Hillel kasabasına onlarca roket fırlattı. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde İsrail’in Demir Kubbe hava savunma sisteminin roketleri engellediği görüldü. Olayda herhangi bir can kaybı bildirilmedi. ABD Büyükelçiliği, Cumartesi günü yaptığı açıklamada vatandaşlarına Lübnan’ı terk etmeleri çağrısı yaptı ve kalmayı tercih edenlerin “acil durum planları yapmaları” ve “uzun bir süre boyunca yerlerinde kalmaya” hazır olmaları gerektiğini belirtti.

Ticari Uçuşlar Devam Ediyor

Birçok havayolu şirketinin uçuşlarını askıya aldığı ve iptal ettiği, birçoğunun da biletlerinin tükendiği ancak “Lübnan’dan ayrılmak için ticari ulaşım seçeneklerinin halen mevcut olduğu” belirtildi. Pentagon, İsrail’i İran ve desteklediği grupların olası saldırılarından korumaya yardımcı olmak için bölgeye ek savaş gemileri ve savaş uçakları gönderileceğini söyledi. İngiltere de tahliyelere yardımcı olmak üzere bölgeye ilave askeri personel, konsolosluk personeli ve sınır gücü yetkilileri gönderdiğini açıkladı; ancak vatandaşlarını “ticari uçuşlar devam ederken” Lübnan’ı terk etmeye çağırdı.

Gerilim Tırmanıyor

İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri Kani, AB Dış Politika Şefi Josep Borrell ile yaptığı telefon görüşmesinde İran’ın İsrail’i “cezalandırmak” için “kuşkusuz doğal ve meşru hakkını kullanacağını” söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsraillileri “önümüzde zorlu günler var… Her taraftan tehditler duyuyoruz. Her türlü senaryoya hazırlıklıyız” diye uyardı.

Golan Tepeleri ve Gazze’deki Gelişmeler

İsrail ve İran arasındaki gerilim, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ne düzenlenen bir saldırıda 12 çocuk ve gencin öldürülmesiyle tırmanmıştı. İsrail Hizbullah’ı suçladı ve “şiddetli” misilleme sözü verdi, ancak Hizbullah suçlamaları reddetti. Günler sonra Hizbullah’ın üst düzey komutanı Fuad Şükür, İsrail’in Beyrut’ta düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldü. Saldırıda ikisi çocuk dört kişi daha öldü. Bundan saatler sonra Hamas lideri İsmail Haniye İran’da suikasta uğradı. Haniye, İran’ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreni için başkent Tahran’da bulunuyordu.

İran’dan Sert Açıklamalar

İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in bu cinayet nedeniyle “ağır bir cezaya” çarptırılacağını söyledi. İran, Nisan ayında İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’daki İran konsolosluğunu bombalamasına misilleme olarak onlarca İHA, seyir füzesi ve balistik füze ile İsrail’e hava saldırısı düzenlemişti. Pek çok kişi İran’ın bu seferki misillemesinin de benzer şekilde olmasından korkuyor. (BBC Türkçe)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster