Ana Sayfa Sağlık 29 Ağustos 2024 59 Görüntüleme

Diyarbakır’da hastane binaların hasar tespit sonuçları açıklanmıyor

Deprem sonrası Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nden alınan numunelerin hasar tespit sonuçları 18 aydır açıklanmadı. Amed Sağlık Platformu, bu duruma tepki göstererek yetkilileri sonuçları kamuoyuyla paylaşmaya çağırdı.

Amed Sağlık Platformu, Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği (DMS) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 6 Şubat depremlerinden sonra Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nden alınan karot örneklerinin sonuçlarının 18 aydır açıklanmamasına tepki gösterdi. Platform, bu numunelerin açıklanması talebiyle Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bileşenleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve sağlık emekçileri de bu açıklamaya katıldı.

Test sonuçları paylaşılmadı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Şengül Karaman, “6-7 Şubat depremleri sonrasında binanın durumu ile ilgili karot testi ve binanın depreme dayanıklılık testlerinin yapılmasını talep ettiklerini” belirtti. Karaman, “yapılan karot testleri sonucunda birçok kolonun röntgeninin çekildiğini, ancak test sonuçlarının defalarca talep edilmesine rağmen kamuoyu ile paylaşılmadığını” vurguladı. Karaman ayrıca, başhekimlik ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne yaptıkları başvurulardan da sonuç alamadıklarını, binanın ayrıntılı raporunun bakanlığa gönderildiği halde hâlâ açıklanmadığını ifade etti.

‘Binaların raporları saklanıyor’

Karaman, hastanenin fiziki durumuyla ilgili olarak, “Çocuk Hastanesi’nin çatısından su damladığını ve temelinden su basmalarının yaşandığını, birçok noktasında rutubet ve çürümenin olduğunu” dile getirdi. Ayrıca, “Deprem bölgelerindeki binaların hepsinin raporları birer birer açıklanırken, şehrimizde neredeyse yıkımlar bitmişken, Diyarbakır Çocuk Hastanesi ve Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nin raporlarının açıklanmaması; bilakis kamuoyundan saklanması depremden hiç ders alınmadığının göstergesidir” dedi.

‘Deprem değil ihmal öldürür’

Açıklama sırasında “Ranta değil sağlığa bütçe” sloganları atılırken, katılımcılar “Deprem değil ihmal öldürür” pankartı açtı. Karaman, bu süreçte yetkililerin duyarsız kaldığını ifade ederek, “18 aydır bütün idari yetkililerle görüştük. Basın toplantısı ile ayrıntıları duyurduk. Raporun bir an önce paylaşılmasını talep ettik” dedi. Karaman, sürecin takipçisi olacaklarını da belirtti. (MA)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster