Ana Sayfa Sağlık 1 Eylül 2024 63 Görüntüleme

Gazze’de Çocuk Felci Aşı Kampanyası: Çatışmalara üç gün ara verildi

DSÖ, Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyası başlattı, DSÖ yetkilileri İsrail'le yapılan anlaşma sonucu çatışmalara üç günlük ara verildiğini, ancak bu sürenin aşılama kampanyası için yetersiz kalabileceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze’de çocuk felci aşısı kampanyası başlattı. 640 bin Filistinli çocuğu hedefleyen bu kampanya, bölgenin sağlık sistemini tahrip eden savaşın ortasında iddialı bir çaba olarak değerlendiriliyor. Her çocuğa iki tur halinde iki damla oral çocuk felci aşısı uygulanacak ve ikinci doz ilkinden dört hafta sonra yapılacak.

Bu kampanya, Gazze’de son 25 yılın ilk çocuk felci vakasının görülmesinin ve 10 aylık bir çocuğun bir bacağının felçli olduğunun bildirilmesinin ardından başlatıldı. DSÖ’ye göre, felç vakasının varlığı, belirti göstermeyen yüzlerce çocuk vakasının daha olabileceğine işaret ediyor. Çocuk felci geçiren çoğu kişide belirti görülmez ve görülen belirtiler de genellikle bir hafta içinde iyileşir. Ancak tedavisi olmayan bu hastalık, felce neden olduğunda genellikle kalıcıdır ve felç solunum kaslarını etkilediğinde ölümcül olabilir.

DSÖ’nün açıklamasına göre, kampanya 10 yaşın altındaki çocukları hedefliyor ve bu çocukların en az yüzde 90’ının aşılanmasını amaçlıyor. BM kuruluşları ve Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’ndan 2 bin 100’den fazla sağlık çalışanı bu kampanyaya katılıyor.

Bölgedeki 36 hastaneden 19’u hizmet dışı

DSÖ Genel Direktörü Dr. Teodros Ghebreyesus, kampanyanın Gazze’nin orta bölgesinde başlayacağını, daha sonra Şeridin güneyinde ve son olarak kuzeyde devam edeceğini belirtti. Gözlemciler, Gazze’nin yollarının büyük ölçüde harap olması, hastanelerinin ağır hasar görmesi ve nüfusun izole ceplere dağılması nedeniyle aşılamanın zorluklarla karşılaşacağını vurguluyor. BM’ye göre, Gazze’deki toplam yol ağının yaklaşık yüzde 65’i hasar gördü ve bölgedeki 36 hastaneden 19’u hizmet dışı kaldı.

DSÖ, perşembe günü yaptığı açıklamada, aşı kampanyasının yürütülebilmesi için İsrail ile çatışmalara sınırlı ara verilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. İsrail, aşılama programının 9 Eylül’e kadar devam edeceğini ve günde sekiz saat süreceğini bildirdi. Çatışmaların üç gün boyunca sabah 06.00 ile öğleden sonra 15.00 arasında durdurulacağı ve bir günlük uzatma yapılacağı açıklandı. Ancak UNICEF, bu düzenlemenin aşılama kapsamını sağlamak için yeterli olmayabileceğini belirtti.

1,3 milyon doz aşı kontrol noktasını geçti

Gazze’de Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı, aşıların yapılacağı tıp merkezleri, hastaneler ve okullar da dahil olmak üzere bölgedeki yaklaşık 160 yerin listesini yayınladı. Bunların çoğu, 10 yaş altı çocukların nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu Han Yunus ve Deyr el-Belah’ta bulunuyor.

Yaklaşık 1,3 milyon doz aşı, Kerem Şalom kontrol noktasından geçti ve hâlihazırda Deyr el-Belah’taki bir depoda “soğuk zincirde” tutuluyor. 400 bin dozluk bir başka sevkiyatın da yakında Gazze’ye ulaştırılması planlanıyor. DSÖ’ye göre, çocukların hastalığa karşı korunmak için genellikle üç ila dört doz oral çocuk felci aşısına ihtiyaç duydukları belirtiliyor.

UNICEF sözcüsü Ammar Ammar, aşıların iki binden fazla sağlık gönüllüsünden oluşan bir ekip tarafından karayoluyla dağıtım bölgelerine taşınacağını söyledi. Çocuklar, tüm dozları almazlarsa enfeksiyona karşı savunmasız kalıyorlar. Daha önce, yetersiz beslenen veya başka hastalıkları olan çocukların tam olarak korunmak için 10 dozdan fazla oral çocuk felci aşısına ihtiyaç duyabileceği tespit edilmişti. (Ajans Bizim)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster