Ana Sayfa Gündem 18 Aralık 2023 305 Görüntüleme

Cezaevlerindeki açlık grevlerine ilişkin rapor yayınladı

Türkiye’deki hapishanelerde yaşanan insan hakları ihlallerinin sonlandırılması, ağırlaşan infaz koşullarının düzeltilmesi ve PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit koşullarına son verilmesi talebiyle 27 Kasım'da başlatılan açlık grevlerine ilişkin gözlem raporu yayınlandı.

Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği(İHD) Diyarbakır Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği(ÖHD) Diyarbakır Şubesi,Diyarbakır Tutuklu Aileleri ile Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (TUAYDER) tarafından hazırlanan cezaevlerindeki açlık grevlerine ilişkin gözlem ve izleme raporu bugün Diyarbakır Barosu Adli Yardım Binasında gerçekleştirilen basın açıklaması ile duyuruldu. 

Rapor kapsamında Diyarbakır, Elazığ, Erzincan ve Malatya’da bulunan 8 cezaevine ziyarette bulunan Açlık Grevleri İzleme ve Takip Koordinasyonu grevdeki mahpusların gerekli vitamin ve gıda takviyelerini alamadıklarını, cezaevlerindeki revirlerin tedavi süreçlerini aksattığı, hekim kontrolünün yapılmadığı ve görevdeki mahpuslara fiziki saldırılar gerçekleştiğine dair izlenimlerde bulundu. 

Basın açıklamasını Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu Sekreteri Avukat Reyhan Gök okudu.

Açlık grevindeki mahpusların gıda ve vitamin ihtiyaçları karşılanmalı

Açlık Grevlerinin sonlanması için siyasal iktidar ve yetkili kurumların mahpusların taleplerini yerine getirmeye yönelik olarak herhangi adım atmadığını aktaran Reyhan Gök,” Mahpusların onurları, yaşam hakkı ve sağlık hakları başta olmak üzere tüm hakları devletin sorumluluğundadır. Açlık grevlerinin herhangi bir aşamasında hapishane kurumlarının olası şeker, tuz ve vitamin yasağı; yaşam hakkı bağlamında zamana yayılmış işkence ve kötü muamele olarak ele alınabilecek bir tutumdur. Açlık grevine başlayan mahpuslara yaşamın devam etmesi için en az alınması gereken 5 büyük su bardağı su/sıvı, 2 çay kaşığı (2 gr) tuz, 5 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat ile 500 mg B1 vitamini içeren kompleks B vitamini preparatları sağlanmalıdır. Asgari düzeyde alınması gereken bu maddelerin kısıtlanması durumunda, geçmiş yıllardaki açlık grevlerinde olduğu gibi, mahpusların beyin fonksiyonlarında kalıcı hasarlara ve hatta ölümlere sebep olacaktır” dedi.

Uluslararası hukuk kuralları uygulanmalı

Dünya Tabipleri Birliği 1991 tarihli Malta Bildirgesi’nde açlık grevcisini “zihinsel olarak ehliyetli, açlık grevine kendi iradesiyle karar vermiş, bu nedenle belirli bir zaman için yiyecek ve/veya sıvı almayı reddeden kişi” olarak tanımladığını hatırlatan Gök, ” Anayasa 17/3 ve AİHS 3. maddesinde hükümlünün hangi ceza nedeni ile ilgili olursa olsun gayri insani yahut haysiyet kırıcı bir ceza infazına ve muamelesine tabi tutulamayacağı, yine sözleşmenin “özgürlük ve kişi güvenliği, hakkı” ile ilgili 5/1-a bendinde mahkûmiyet üzerine, usulü dairesinde hapsedilmesi gerektiği; 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 2. maddesinde ise ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazın da zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunulamayacağı ve ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet veya sosyal köken ve siyasi veya diğer fikir yahut düşünceler ile diğer toplumsal konumlar yönünden ayrım yapılamayacağı düzenlenmiştir” ifadelerine yer verdi.

Siyasal iktidar ölümler yaşanmadan tedbir almalı

Gök, “Mahpusların açlık grevi eylemi konusunda siyasal iktidarın ölümler yaşanmadan barışçıl yollarla gerekli tedbirleri alması ve talepleri değerlendirmek üzere harekete geçmesi gerekmektedir. Soruna temel hak ve özgürlüklerin esas alınarak yaklaşılması ve taleplerin bu doğrultuda değerlendirilerek çözüme kavuşturulması için biran önce Adalet Bakanlığını, ulusal ve uluslararası hukuk ve insan hakları kurumlarını duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi. (Haber Merkezi)

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster