Ana Sayfa Gündem 23 Ağustos 2023 199 Görüntüleme

Almanya, vatandaşlığı geçişi kolaylaştırıyor. Çifte vatandaşlık geri gelecek

Almanya'da federal hükümet Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştıran yasa tasarısını karara bağlayacak. Tasarı, çifte vatandaşlığın da önünü açıyor.

Almanya’da koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) Alman vatandaşlığına geçişleri ve çifte vatandaşlığı kolaylaylaştıran yasa taslağını görüşüyor. Taslak, Federal Meclis ve Eyalet Temsilciler Meclisi’nin gündemine gelmesi ve onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.Düzenleme, Alman vatandaşlığına geçiş süresinin sekiz yıldan beş yıla indirilmesini öngörüyor.

Çifte vatandaşlık mümkün olacak

Tasarıda birden fazla ülkenin vatandaşı olabilmenin de önünün açıldığını vurgulayan Faeser, “Pek çok göçmen kendini Alman hissediyor ama geldikleri ülkeyle bağlarını da tamamen koparmak istemiyor. Artık gelecekte kimliklerinin bir bölümünden vazgeçmek zorunda kalmayacaklar” dedi.

Yeni tasarıda çifte vatandaşlığın mümkün olması özellikle Almanya’da uzun yıllardır yaşayan Türkler için önemli. Zira mevcut yasaya göre Türkler Alman vatandaşlığına geçmeden önce Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalıyor, bu da tartışmalara yol açıyordu.

Almanya’ya 1960’lı ve 1970’li yıllarda “misafir işçi” olarak gelenlerin Alman vatandaşlığına geçişlerinin ayrıca kolaylaştırılacağına değinen İçişleri Bakanı, bu kesimin “yaşam boyu elde ettiği muazzam başarıların vatandaşlığa kabul sürecinde sağlanacak ek kolaylıklarla onurlandırılacağını” söyledi. Tasarıya göre bu kişilerden iyi derecede Almanca konuşmaları beklenmeyecek, ayrıca vatandaşlık sınavından da muaf tutulacaklar.

Almanya’da doğan çocuklara vatandaşlık

Almanya’da doğan, ailesi yabancı olan çocuklar gelecekte ebeveynlerinden birinin beş yıldan fazla süredir Almanya’da yaşaması halinde, otomatik olarak Alman vatandaşı olacak. Bugüne dek bu süre ebeveynlerden birinin en az sekiz yıl Almanya’da yaşıyor olmasını şart koşuyordu. Bu çocuklar hem Alman vatandaşı hem de ailelerinin geldikleri ülkenin vatandaşlığını taşıyabilecek.

İlk kuşak yazılı Almanca sınava girmeyecek

Vatandaşlığa geçişlerde en önemli reformlardan birisi de Almanca dil bilgisi konusunda. Almanya’ya çalışmak amacıyla gelen, çoğunluğu Türkiye kökenlilerin oluşturduğu 67 yaş üzerindeki ilk kuşak göçmenler yeterli Almanca bilgisine sahip olmadıkları için vatandaşlığa geçemiyorlardı. İşte bu ilk kuşak artık yazılı Almanca sınavına girmeksizin vatandaş olabilecek.

Vatandaşlığa geçişte yaşlı kuşak göçmenler sadece sözlü sınava tabi tutulacak. Alman vatandaşlığına geçmek için geldikleri ülkenin vatandaşlığından vazgeçmeleri de gerekmeyecek. Yasa taslağında ilk kuşak göçmenlerin vatandaşlığa geçişlerinin kolaylaştırılması, “bu neslin yasam boyu başarısı onurlandırılmalı” ifadesiyle gerekçelendirildi. Bu kuşakla 1974 yılından önce Almanya’ya gelenler ile 1990 öncesinde Demokratik Almanya Cumhuriyeti’ne (DDR) gelenler kastediliyor.

Kimler Alman vatandaşı olamayacak?

Yeni yasa taslağı antesemitist, ırkçı, yabancı düşmanı ya da insan hakları ihlalinde bulunanların Alman vatandaşlığına geçmesini engellemeyi planlıyor. Taslakta “Yukarıda sayılanlar, Anayasa’da insan onurunun korunması ilkesi ile bağdaşmıyor” ifadesine yer veriliyor. Yeni düzenleme ile savcılıklar vatandaşlık başvurularını inceleyen resmi dairelerin, başvuru sahibinin suç antisemitist, ırkçı, yabancı düşmanı bir suç işleyip işlemediğini yönelik sorularını yanıtmak zorunda.

DW, AFP , KNA / HT,HS

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster