Ana Sayfa Politika, Sağlık 28 Ağustos 2023 221 Görüntüleme

E-Reçete’de 6 dil var ama Kürtçe yok

Yeşil Sol Parti milletvekilleri, E-Reçete sisteminde Kürtçenin yer almamasına tepki göstererek, “E-Reçetem sistemine Kürtçe ne zaman eklenecektir” diye Sağlık Bakanlığı’na sordu.
Sağlık Bakanlığı, 26 Ağustos 2023 tarihinde E-Reçete uygulamasının çok dilli bir sisteme geçildiğini duyurmuş ve Türkçe olan sisteme 5 dilin daha eklendiğini açıklamıştı. E-Reçetem sistemine eklenmiş olan 5 dilin (İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça) arasında Türkiye’de en çok konuşulan ikinci dil olan Kürtçe’nin yer almaması birçok insanın tepkisine yol açmıştı.
 
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri, E-Reçete sisteminde Kürtçenin yer almamasına ilişkin Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Toplu verilen önergenin gerekçesinde, “26 Ağustos 2023 tarihinde duyurmuş olduğunuz E-Reçetem sistemine eklenmiş olan 5 dilin (İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça) içerisinde Kürtçe bulunmamaktadır. Bu ülkede sizin de içinde olduğunuz milyonlarca vatandaşın ana dili olan ve sosyal hayat ile aile yaşantısı içerisinde en çok kullanılan Kürtçe, Bakanlığınız tarafından E-Reçetem sistemine milyonlarca vatandaşınız yok sayılarak alınmamıştır. Sağlık hizmet sunumuna erişimde sosyal, kültürel ve ekonomik nedenler sebebiyle yaşanan eşitsizlikler yanında, kamusal alanda anadilin kullanılmaması nedeniyle nitelikli sağlığa erişimi olmayan Kürtlerin; sağlıkla ilgili bilgilere erişememesi, hasta ile sağlık hizmeti sunan taraf arasında yetersiz iletişim, sağlık hizmetlerine başvurmada gecikme, sağlık hizmetine erişimde başkalarına bağımlılık ve sağlık haklarını yeterince arayamamak şeklinde çoklu engellerle karşılaştıkları ve katmanlı bir erişim sorunu yaşadıkları ortadadır” ifadeleri kullanıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soruldu

Konu bağlamında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu sorular yöneltildi:
 
* Sizin de içinde olduğunuz milyonlarca vatandaşın anadili olan Kürtçenin E-Reçetem sistemine eklenmemesinin sebebi nedir?
 
* E-Reçetem sistemine eklenen 5 dil (İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça) hangi kriterlere göre seçilmiştir?
 
* Kürtçenin taşımadığı kriterler mi vardır?
 
* E-Reçetem sistemine Kürtçe ne zaman eklenecektir?
 
* E-Reçetem uygulamasındaki temel amaç nedir?
 
* Bu amaç doğrultusunda diğer 5 dilin uygun olmasının, Kürtçenin olmamasının nedeni nedir?
 
* Kamusal alanda anadilin kullanılmaması nedeniyle nitelikli sağlığa erişimi olmayan Kürtlerin ayrıca E-Reçetem sistemine Kürtçenin dahil edilmemesi ile bu alana dair sorunlarına bir yenisi daha eklenmiştir. Buna dair Bakanlığınızın bir girişimi ya da çalışması olacak mıdır? Bakanlık olarak sağlık hizmetleri sunumunda insan hakları temelli bir politika değişimi ve tüm halkların anadillerinde kamusal sağlık hizmetine ulaşması doğrultusunda bir adım atmayı düşünüyor musunuz?
 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster