Ana Sayfa Genel 1 Ağustos 2023 364 Görüntüleme

İbrahim Akın: HDP Genel Merkezi tarafından atılan bir tweet bahanesiyle arkadaşlarımız yargılanıyor

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Kobanî davasının, HDP’nin kapatılması için uydurulmuş bir dava olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) siyasetçiler ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri, Kobanî davasının bugün görülen duruşması arasında, Sincan Cezaevi Kampüsü önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada konuşan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Kobanî davasının, siyasi kumpas davası olduğunu söyledi, “2014 yılında ortaya çıkan 6-8 Ekim olaylarında HDP Genel Merkezi tarafından atılan bir tweet bahanesiyle arkadaşlarımız yargılanıyor” dedi.

“Bu dava, yasa ve hukuk dışıdır”

Akın konuşmasında, o dönemde yaşananları anlattı:

“Vahşi IŞİD katliamına karşı Kobanî halkının direnişi karşısında bütün dünya oraya destek olmak için, koridor açılması için çaba sarf ederken HDP Genel Merkezi de bir görüş paylaşmıştı. Bu görüşten dolayı arkadaşlarımız yargılanıyor.

Oysa o zaman hem Birleşmiş Milletler hem Uluslararası Af Örgütü hem de Avrupa Parlamentosu herkesi bütün gücüyle Kobanî halkıyla dayanışmaya çağırmıştı. Uluslararası hukuk, yapılan açıklamaların demokratik bir fikir açıklaması olduğunu söylemişti. Bu dava, yasa ve hukuk dışıdır.

“HDP’nin kapatılması için uyduruldu”

Bugünkü duruşmada da yargılanan siyasetçilerin, bir kez daha haksız ve hukuksuz bir şekilde tutulduklarını söylediklerini belirtti:

“Davada, mahkeme heyeti savunmaları bile almadan yargılamayı bitirmeye çalışmaktadır. Ancak arkadaşlarımız bu davanın hukuk dışı olduğunu söylemeye devam ediyor ve Saray rejiminin yargılanacağı bir dava haline getirmeye çalışıyor.

Aslında burada arkadaşlarımız yargılanmıyor; arkadaşlarımız bu hukuk dışı yargılamayı yargılıyor. Yani arkadaşlarımız Saray rejimini, bu otoriter faşizan rejimi yargılıyorlar. Bu davanın ne kadar delilsiz, hukuksuz olduğunu bir kez daha gösterdiler.

Biz de buradan bir kez daha Türkiye halklarına sesleniyoruz; bu dava HDP’nin kapatılması için uydurulmuş, 6 yıl sonra açılmış bir davadır. Arkadaşlarımız 3 yıla yakındır içeride yatıyor.

Biz direnmeye, hakkımızı aramaya, adaleti tesis etmeye, herkes için adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Bunun siyasi bir dava olduğunu tekrar tekrar bütün dünyaya anlatacağız.”

108 siyasetçi yargılanıyor

Kobanî davası Sincan Cezaevi Kampüsündeki Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. Davada esas hakkındaki mütalaa açıklandı, yargılanan siyasetçiler beyanda bulunuyor.

Davada, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve HDP MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 108 kişi yargılanıyor.

3 bin 530 sayfa ve 324 klasörden oluşan iddianamede 108 siyasetçi için “Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma” ile 37 kez “insan öldürme” başta olmak üzere pek çok suçtan ceza isteniyor.

Kaynak: Bianet

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster