Ana Sayfa Gündem 6 Mart 2024 102 Görüntüleme

İsrail’in gözaltı merkezlerinde Filistinlilere işkence yapılıyor

Birleşmiş Milletler’e (BM) sunulan raporda, İsrail’in gözaltına aldığı Filistinlilere işkence yaptığı ifade edildi.

BM yetkilileri için hazırlanan ve kamuoyuna açıklanmayan raporu, Guardian gazetesi yazdı.

Raporda, İsrail gözaltı merkezlerinde Filistinlilere yönelik kaba dayak, köpek saldırıları, uzun süreli stres pozisyonları kullanımı ve cinsel saldırı da dahil olmak üzere işkence ve kötü muamele anlatılıyor. Rapor, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA), Aralık ayından bu yana Kerem Şalom geçiş noktasında serbest bırakılan Filistinlilerle yapılan görüşmelerine dayanıyor.

UNRWA raporuna göre Aralık ayından bu yana Kerem Şalom sınır kapısında serbest bırakılan 1002 Filistinli arasında 29 çocuk, 80 kadın ve 21 UNRWA personeli bulunuyor. Bazıları Alzheimer gibi kronik rahatsızlıklara sahipti veya kanser hastasıydı.

“Kamyonlarla askeri kışlaya götürüldüler”

Raporda, İsrailli güvenlik güçlerinin, “kaba dayak, diğer kötü muamele ve tehditler yoluyla operasyonel bilgi almaya veya zorla itiraf elde etmeye çalıştıkları” iddia ediliyor:

“Gözaltına alınan Filistinlilerin kamyonlarla her biri 100-120 kişiyi barındıran büyük derme çatma ‘askeri kışlalara’ götürüldükleri ve burada genellikle haftalarca tutuldukları bildirildi.”

İşkencenin, Filistinliler İsrail hapishanelerine nakledilmeden önce bu gözaltı ve sorgulama merkezlerinde yaşandığı anlatıldı.

UNRWA raporunda şu bilgiler yer aldı:

“Bildirilen kötü muamele yöntemleri arasında fiziksel dayak, uzun süre zorla stres pozisyonları, tutuklulara ve ailelerine zarar verme tehditleri, köpeklerin saldırıları, hakaret, üzerlerine idrar yapılması, yüksek sesli müzik ve ses kullanılması, su, yemek, uyku ve tuvaletten mahrum bırakma, namaz kılma hakkının verilmemesi, yaralara neden olan sıkı kelepçelerin uzun süre kullanılması gibi aşağılamalar yer alıyor.

Fiziksel şiddet arasında kafaya, omuzlara, böbreklere, boyuna, sırta ve bacaklara metal çubuklarla veya silah ve çizme dipçikleriyle künt kuvvetle vurulması da var. Bu travmalar bazı durumlarda kaburgaların kırılmasına, omuzların ayrılmasına ve kalıcı yaralanmalara yol açıyordu.

Bazı kişiler, tesis dışındayken kafeslere kapatılmaya zorlandıklarını ve köpeklerin saldırısına uğradıklarını anlattı. Aralarında bir çocuğun da bulunduğu bazı Filistinliler serbest bırakıldığında köpek ısırığı yaralarını gösterdi.” (Bianet)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster