Ana Sayfa Gündem 16 Mart 2024 97 Görüntüleme

Diyarbakır Barosundan Halepçe Katliamı açıklaması

Halepçe Katliamının 36.Yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yapan Diyarbakır Barosu, “Yaşamını yitiren insanlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, insanlığa karşı işlenen bu utanç verici suçu lanetliyoruz” açıklamasında bulundu. 

Diyarbakır Barosu tarafından yapılan açıklamada, ” 16 Mart 1988’de Kürtler, Baas Rejiminin gerçekleştirdiği ve tarihin tanık olduğu en büyük katliamlardan birinin hedefi olmuştu. Halepçe’de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 5 bini aşkın sivil Kürt kimyasal gazlardan zehirlenerek hayatını kaybetmiş, 7 binden fazla Kürt bu saldırılarda yaralanmıştı. Kimyasal gazlarla yapılan saldırının etkileri uzun yıllar boyunca devam etmiş ve günümüze kadar yaklaşık 45 bin kişinin öldüğü, 60 binden fazla kişinin de sakat kaldığı tahmin edilmektedir.

Halepçe’de; Cenevre Sözleşmeleri, BM Soykırım Suçunu Önleme Sözleşmesi ve Kimyasal Silahların Kullanımının Yasaklanmasına Dair Sözleşme olmak üzere tüm uluslararası belgeler ihlal edilmiştir.

Diyarbakır Barosu olarak bir kez daha soykırımda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, bu ağır suçun tüm sorumlularının adalet önünde hesap vermesini bekliyor, Halepçe Soykırımının başta TBMM olmak üzere tüm ülke parlamentolarında tanınması için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz” ifadeleri yer aldı. (Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster