Ana Sayfa Gündem 28 Mart 2024 111 Görüntüleme

İran’da 11 kadın hakları savunucularına hapis cezası

Kuzey Rasht’taki İran Devrim Mahkemesi 11 kadın hakları savunucusuna değişik sürelerle hapis cezası verdi.

Davaya başkanlık eden Yargıç Mehdi Rasekhi, Zohreh Dadras’ı dokuz yıl altı ay iki gün hapis cezasına mahkum etti. Dadras’a isnat edilen suç “ulusal güvenliğe karşı eylemde bulunmak üzere grup oluşturmak” idi. 

Aralarında Forough Saminia, Sara Jahani, Yasamin Hashdari, Shiva Shah Sia, Negin Rezaie, Azadeh Chavoshian, Matin Yazdani, Hooman Taheri ve Jelveh Javaheri’nin de bulunduğu diğer on aktivistin her biri “ulusal güvenliğe karşı hareket etmek için toplanmak ve gizli anlaşma yapmak” suçlarından altı yıl 47 gün hapis cezasına çarptırıldı. 

Ayrıca Taheri ve Javaheri “İslam Cumhuriyeti aleyhine propaganda yapmak” suçundan da birer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Dava 29 Şubat tarihinde başlamıştı. 

Aktivistler geçen yıl 16 Ağustos’ta güvenlik güçlerinin Rasht, Anzali, Lahijan ve Fuman şehirlerindeki evlerine yaptıkları baskınla tutuklanmışlardı.

Daha sonra Reşt’teki Lakan Cezaevinden kefaletle serbest bırakılan aktivistler davalarının sonucunu bekliyorlardı.

Eylül ayında yaklaşık 300 siyasi ve sivil haklar aktivisti ortak bir bildiri imzalayarak “koşulsuz serbest bırakılmaları” çağrısında bulundu.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster