Ana Sayfa Politika 16 Mayıs 2024 73 Görüntüleme

Kobani davasında yüzlerce yıl ceza verildi

Kobani davasında aralarında Selahattin Demirtaş ve Ahmet Türk’ün bulunduğu bir çok siyasi ağır hapis cezalarına çarptırıldılar. 

Davanın karar duruşması Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsü’ünde görüldü. 

Duruşmada 18’i tutuklu, 18’i tutuksuz, 72’si firari toplam 108 sanık yargılanıyordu. Duruşmaya eski HDP eş genel başkanları Selahaddin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ başta olmak üzere hiçbir tutuklu sanık katılmadı. Değişik barolardan gelen 250’ye yakın avukat duruşmayı izledi.  HÜDAPAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı ise davada müşteki sıfatı ile yer aldı. 

Sanıklar ve verilen toplam cezalar şöyle:

-Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ: “Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak”, “tahrik ve bu suçun basın yoluyla işlemek”, “terör örgütü propagandası yapmak”, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmak”, “seçim yasaklarına aykırı hareketi etmek” ve diğer suçlamalardan toplamda 30 yıl 3 ay hapis cezası hükmedildi.

-Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: “devletinin birliği ve bozmaya yardım”, “suç işlemeye tahrik”, “halkı kanunlara uymayan tahrikten”, “terör örgütü propagandası yapmak”, “yasa dışı gösteriye tahrik”, “suç ve suçluyu övmek” suçlamalarından toplam 42 yıl hapis cezası istendi.

Ahmet Türk’e 10 yıl hapis

-Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk: “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla 10 yıl hapis 

-Ali Ürküt: “Devletin birliğini bozma eylemine yardım” ve “suç işlemeye tahrikten” suçlamasından 3 yıl 9 ay hapis 

-Alp Altınörs: 18 yıl hapis 

-Aynur Aşan: 9 yıl hapis 

-Bülent Parmaksız: “Devletin bütünlüğünü bozmak” ve “suç işlemeye tahrik” suçlamasından toplam 20 yıl 6 ay hapis 

-Nazmi Gür: “Devletin bütünlüğünü bozmak suçuna yardımdan” ve “suç işlemeye tahrik” suçlamasından  4 yıl 6 ay hapis 

-Pervin Oduncu: “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmaktan” ve “suç işlemeye tahrik” suçlamasıyla 4 yıl 6 ay. 

-İsmail Şengül ve Günay Kubilay: 16’şar yıl hapis 

-Zeki Çelik: “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak” ve “yardım” suçundan toplam 22 yıl 6 ay hapis. Yakalama emrinin infazının beklenmesine karar verildi. 

-Zeynep Ölbeci: “Silahlı terör örgütü” ve “propagandandan” toplam 12 yıl 9 ay hapis. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.  

Gültan Kışanak ve Ayla Akat’a tahliye 

_Eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak: “Terör örgütü üyeliğinden” 12 yıl hapis. Tutukluluk süresi dikkate alınarak adli kontrolle şartlı tahliye.

-Eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel: “Örgüt üyeliği” suçlamasıyla 12 yıl hapis. Tutukluluk süresi dikkate alınarak adli kontrolle şartlı tahliye  

-Ayla Akat: 9 yıl 9 ay hapis. Tutukluluk süresi dikkate alınarak adli kontrolle şartlı tahliye. 

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’e beraat

Altan Tan, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk, Can Memiş, İbrahim Binici, Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz ve Berfin Özge Köse hakkında beraat kararı verildi.  

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder de hakkında beraat kararı verilen bir başka isim oldu. Önder, “Olan memleketin barış ve birlikte yaşam umuduna yöneliktir. Birincisi bu. İkincisi, maalesef bütün uyarılarımıza rağmen AK Parti cenahı bunun farkına varmadı ama günbegün ortaya çıkan şeylerle görüyoruz. Bu da AK Partinin ilerideki yargılanmasının ön iddianamesidir. Çünkü çözüm sürecine ait tüm şeyler kriminalize edilmiştir, cezanın konusu yapılmıştır” dedi. (Ajans Bizim)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster