Diyarbakır’da kanser hastalarının tedavisinde kullanılan cihazların çalışmaması nedeniyle bir çok hastanın hayatını kaybettiği ifade edildi. Diyarbakır Tabib Odası, ışın tedavisi alamayan kanser hastalarının yaşamlarını yitirdiğini ve hastanenin kanser hastalarıyla dolduğunu açıkladı.
Diyarbakır Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Sağlık alanında yaşanan eşitsizlik, özelleştirme, ticarileşme ölüm getiriyor. Bölge illerinde radyasyon onkolojisi alanında cihaz ve ilgili uzmanların eksikliği Diyarbakır başta olmak üzere bölge illerinde yaşayan kanser hastalarının yaşamına mal oluyor. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde radyoterapi (ışın tedavisi) ihale usulü ile bir firma tarafından sağlanmaktadır. Radyoterapi cihazı ve ilgili uzman eksikliği nedeniyle hastaların gece yarılarına kadar ışın tedavisine alınması ve cihazın sürekli olarak çalışır durumda kalması nedeniyle cihazın sık sık bozulduğu bilgisi mağdur olan hastalar tarafından odamıza aktarılıyor. Cihaz bozulduğunda, ilgili firma cihazı tamir etmediği/edemediği için hastaların tedavileri kesintiye uğruyor, hastalar kür sağlayacak/tedavi edecek ışın tedavisinden mahrum kalıyor.
Kanser hastaları ölüme terk ediliyor
Uzun süredir cihaz tamir edilemediği için hastaların tedavileri aksıyor. Işın tedavisi, özellikle kanserin tekrarlayabileceği durumlarda hayati önem taşıyor. Kanserin tekrarlayabileceği düşünülen hastalarda ışın tedavisi ve kemoterapi eş zamanlı yürütülmelidir. Zamanında yapılmış tedavi kanserin nüks olasılığını anlamlı olarak azaltıyor. Çevre illere de hizmet vermek zorunda olan Diyarbakır’da ışın tedavisi yapan üç cihaz bulunuyor, Türkiye’nin diğer illeri ile karşılaştırıldığında bu sayı çok yetersiz görünmektedir. Şu anda DÜTF deki cihaz çalışmamakta, kentteki kamu hastanesinde sadece bir cihaz çalışmaktadır. Bu hastane de kanser hastaları ile dolup taşmış durumda. Aşağıdaki tabloda görüleceği üzere iller arasında çok ciddi bir eşitsizlik sözkonusudur. Kanser gibi yarı-acil bir hastalıkta her geçen gün hastalar için hayati önem taşıyor. Sağlık otoriteleri yaşanacak ölümlerin sorumlusu olmak istemiyorlarsa sorunun kaynağına yönelik olarak bir an önce çözüm üretmelidir. Yetkili mercileri hastaların daha fazla mağdur olmaması için, hastaların yaşamlarına mal olan bu sorunu gidermek üzere bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz.”
Kanser tedavisinde Güneydoğu’ya çifte standart
Diyarbakır Tabip Odası yaptığı açıklamada şehirlerin nüfusları ve hastanelerin kapasiteleri hakkında bir istatistikte paylaştı. İstatistiklere göre Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki hastanelerin nüfuslarına cihaz sayısında, merkez sayısında ve doktor sayısında çifte standart uygulandığı ortaya koyuldu